U retrovizoru

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2012, 02:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U retrovizoru

Jasuši Akaši, bivši specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju, priznao u junu 1996. da postoji "tajni" izveštaj sa dokazima da su muslimani pobili na Markalama sopstvene žitelje kako bi primorali Zapad da se stavi na njihovu stranu u borbi protiv Srba.

 

* Na tradicionalnoj estradnoj manifestaciji Oskar popularnosti, održanoj 16. put u Centru Sava, Svetlana - Ceca Ražnatović proglašena je folk pevačicom godine, a Dragana Mirković za estradnu ličnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godine.

* Dramski pisac Aleksandar Popović postavljao je sredinom 1996. u Zvezdara teatru predstavu "Baš bunar" u želji da pomogne ovom pozorištu da prevaziđe krizu.

* Najgledaniji film u Jugoslaviji "Lepa sela lepo gore" počeo je da se prikazuje na svetskim filmskim festivalima.

 

* Drugo takmičenje trubača "Oj, Moravo" u Vladičinom Hanu ispravilo je nepravdu Sabora u Guči - pobedio je orkestar Bobana Markovića koji je tri nedelje pre toga u Dragačevu diskvalifikovan.

 

* Juna 1996. završila se serija "Srećni ljudi" autora Siniše Pavića, a za mis Jugoslavije izabrana je Slavica Krivokapić, 18-godišnja učenica iz Novog Sada.

 

* Svetski mediji preneli su 5. juna 1996. vest da je Beograđanka Mileva Jovanović, uprkos Tarnerovom sindromu, uspela da nakon vantelesne oplodnje u klinici Narodni front rodi carskim rezom tri dečaka.

* Na granici dva Sarajeva, u dve kafane s istim nazivom "Složna braća", s obe strane linije, počeli da se sastaju Srbi i muslimani i da uz jelo i piće sklapaju poslove.

* Zbog krađe na lokalnim izborima u novembru 1996. su širom Srbije održavani su protestni mitinzi pristalica koalicije Zajedno, ali i kontramitinzi pristalica predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

  Sport pod lupom

 

 

Igrač Reala Predrag Mijatović tokom 1996. godine postao je jedan od najpopularnijih fudbalera u Španiji. Fudbaler Dejan Savićević izjavio da mu je Silivo Berluskoni ponudio da po završetku karijere ostane u Milanu kao član uprave. Novoizabrani predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta Dragan Kićanović obećao da će što pre napraviti program rada za olimpijski ciklus 1997-2000. U Istanbulu krajem decembra 1996. održan košarkaški spektakl Eurostar 1996, na kojem su učestvovali i naši košarkaši, a sa kojeg je deo prihoda namenjen Unicefu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.