U Beču igrala i pevala deca vesela

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2014, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beču igrala i pevala deca vesela

Prvi dečji festival pod nazivom Mi smo deca vesela održan u subotu uveče u organizaciji kluba Bambi iz Beča, prevazišao je sva očekivanja. Prema ideji dugogodišnjeg koreografa folklornog ansambla Bambija Vladana Lule Radojkovića, jedan od najstarijih i najmasovniji srpski klub u Austriji okupio je kulturno-umetnička društva iz Srbije, Republike Srpske i Austrije, da zajednički prikažu svoje umeće i steknu nova prijateljstva.

Predstavnicima svih učesnika dodeljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su zahvalnice

Otvaranje programa: Nastup škole foklora Bambija

Najmlađi članovi "Karađorđa"

Roditelji i prijatelji su ispunili salu

Gosti iz Klenovika

Čuvari tradicije: Đurđevak iz Kobaša

Zvezde večeri: Članice hora Vrapčići

 

Program je bio postavljen za uzrast dece do 12 godina, tako da se kretao od mlađih ka starijima, mada su ga najstariji otvorili. Zvezde večeri, koji su svojim dolaskom u Beč obeležili ceo vikend , bili su članovi Dečjeg hora Vrapčići iz Banjaluke.

 

Saradnja sa Kinder frojnde

Direktor Bambija Zoran Aleksić kaže da je ideja kluba da se sledeća manifestacija održi u saradnji sa poznatom austrijskim društvom prijatelja dece Kinder frojnde, sa kojim je dogovorena saradnja početkom godine.

Na tom festivalu, kako je objasnio, bili bi pretežno gosti iz Austrije, a izvodile bi se moderne plesne koreografije i iskoristila razvijena logistika koju austrijski partneri poseduju, kako bi organizovali festival dečje igre i mašte.

A uz njih su nastupali i polaznici škole folklora Bambija, pa KUD Zavičaj iz Tulna, KUD Krajišnik iz Vilhelmsburga, KUD "Karađorđe" iz Beča i KUD Kolo Beč. Iz Srbije su stigli KUD Klenovnik i KUD "Đura Jakšić" iz Velikog Sela.

Goste iz Republike Srpske prvi su predstavili članovi društva za očuvanje tradicije Đurđevak iz Kobaša. Posle drugog bloka i novih nastupa uzavrela atmosfera je kulminirala 50-minutnim nastupom hora Vrapčići. Iako relativno kasno, nastup su izdržala sva dečica, a vesela publika, sačinjena od učesnika, njihovih roditelja i posetilaca je gromoglasnim aplauzima nagradila svaku od ukupno 15 izvedenih numera.

Posle zvaničnog dela programa, razvilo se kolo koje je uvelo u rastanak starih, ali i mnogih novih prijateljstava koje je ovaj dečji festival omogućio. Predstavnici domaćina, predsednik Bambija Milan Popović, potpredsednica Vesna Golubović i direktor Zoran Aleksić su gostujućim društvima i sponzorima uručili zahvalnice.

Specifičnost je bila i namera da roditelji dece koja su članovi dečjeg i omladinskog ansambla i koji uglavnom vredno rade tokom manifestacija, jednom budu i u ulozi gledalaca. Članovi izvođačkog ansambla Bambija ovoga puta nisu nastupali, već su omogućili ugodan boravak svim gostima.

 

Zahvalnost najmlađima

Milan Popović, predsednik Bambija ističe da najveći deo ovog društva upravo čine deca i tinejdžeri.

- Bilo je nužno prilagoditi naše manifestacije tom uzrastu i time i uputimo jasan signal zahvalnosti deci i njihovim roditeljima, jer smo upravo zbog njihove ljubavi i privrženosti prema Bambiju, danas najmasovnije srpsko društvo u Austriji sa skoro 450 članova. Najveću zahvalnost dugujemo našem koreografu Vladanu Radojkoviću i njegovoj neizmernoj želji da najzad napravimo festival samo za decu, u čemu smo, iskreno se nadam i uspeli - rekao je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.