Tri dana pešačio da se oženi princezom

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2012, 02:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri dana pešačio da se oženi princezom

Petar Rudić u rodnoj Ravnoj Rijeci kod Bijelog Polja ima 80 godina i još se ne predaje. Priča o samoukom etnologu, koji decenijama proučava crnogorsku vladarsku porodicu Petrović, dospela je u novine zbog njegove neobične zakletve. Iako ljuta sirotinja, Petar se zarekao da će se oženiti baš devojkom iz kuće Petrovića sa Njeguša. Svoj naum Petar je i ostvario.

Marija i Petar Rudić ispred kuće u Ravnoj Rijeci  

Uoči dočeka 1957. godine odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je da peške krene na Cetinje i pronađe svoju princezu. Hodao je kroz sneg i mećavu putujući u opancima tri dana. Cipele je poneo u zavežljaju da, kad stigne, po slavnoj zemlji ne hoda u opancima. Hodao je gradskim ulicama kao omađijan, gledao dvorac kralja Nikole i Biljardu. Zakucao je na nekoliko vrata, ali ga niko nije primio na konak. Sutradan je zakucao na vrata muzeja i biblioteke i upoznao se sa upravnikom Ristom Dragićevićem.

- Hodao sam tog dana kao opčinjen. Gazio sam zemlju kojom je gazio, kojom je hodao - Njegoš. Rešio sam da svoju ženidbu odložim dok se ne zaposlim i vratio se presrećan u rodno selo.

Dve godine kasnije počeo je da radi u muzeju u Bijelom Polju, a nakon nekoliko meseci krenuo je po devojku u Njeguše. Stigao je u kuću serdara Jova Petrovića, Njegoševog potomka. Zakletvu je ispunio i 1. decembra 1959. godine doveo je u kuću, kako kaže, pravu pravcatu Petrovićku sa Njegoša.

- Ušao sam u kuću, a na vratima me dočekala Marijina majka Milica. Marija mi se nije obećala dok nije pitala strica i starijeg brata, jer joj je otac stradao u ratu 1944. godine - seća se Petar s osmehom.

Tako je Petar ispunio svoju zakletvu i 1959. godine se venčao sa Marijom Petrović iz vladarske loze Njegoša. Nije se pokajao. Petar i Marija i danas žive u harmoničnom braku. Marija se i danas seća trenutka kada je otišla iz rodne kuće:

- Kada sam krenula iz kuće sa Njeguša kod Petra u Ravnu Rijeku, svi moji ukućani su se rasplakali. Pre toga nikada nijedna odiva Petrovića nije otišla u Bijelo Polje. Za Ravnu Rijeku nisam ni čula. Ali, šta ti je ljubav. Iskreno rečeno, nikada se nisam pokajala, mada smo se Petar i ja puno namučili dok smo podigli decu. Starijem sinu Preljubu dali smo ime po vojvodi cara Dušana. On ima sina Danila, a Andrija ima dve kćerke, Milicu i Jelenu. Lepo nas paze i slušaju - kaže Marija.

 

 Spasao jabuku kćerke kralja Nikole

Petar je napravio pravi podvig i kada je u bašti Ilije Kape, iz sela Grude kod Cetinja, pronašao "princezu Kseniju". Reč je o retkoj sorti jabuke koju je kćerka kralja Nikole pre više od jednog veka donela odnekud iz inostranstva i zasadila je u Dvorskom parku, dajući joj svoje ime. Zimu 1970. Petar je proveo u planiranju kako da okalemi "princezu" u Ravnoj Rijeci.

- Kalemljenje sam obavio 22. aprila 1971. godine povodom 90-godišnjice rođenja princeze Ksenije. Oko kalema sam prosuo zemlju sa Njeguša, Čeva i Cetinja, a zalio je vodom iz Ivanovih korita. Zakitio sam je vencem od lovora. Ona godinama rađa krupne i sočne plodove - kaže Rudić.

Izbegavao devojke

"Kao đak starijih razreda osnovne škole u Bijelom Polju, najviše sam čitao knjige iz crnogorske istorije i književnosti. Bio sam se potpuno saživeo sa crnogorskim vladarima toga vremena iz bratstva Petrovića, njihovim rođacima, sa junacima Njegoševog 'Gorskog vijenca' i 'Luče mikrokozme'. U to vreme sam se zakleo da ću se oženiti od Petrovića sa Njeguša. Zato sam godinama izbegavao susrete sa devojkama iz Kolašina, Mojkovca, Pljevalja, Bijelog Polja, plašeći se da se u neku od njih ne zaljubim", zapisao je Petar u knjizi "Kako sam se oženio sa Njeguša".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.