Švajcarci vole srpske pisce

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2012, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci vole srpske pisce

Prošlog vikenda u Bazelu je održano vrlo posećeno književno veče na kome su svoje nove romane predstavili Miodrag Lukić i Jasna Milanović. Prijatnu atmosferu ove večeri upotpunile su sa svojim delima slikarke Danijela Stanković i Nataša Krađole-Pavasović.

Miodrag Lukić sa posetiocima  

Lukić je prvi put predstavio svoj 11. roman pod nazivom "Protiv sudbine", a Jasna Milanović se predstavila drugim izdanjem svoje knjige "Život u zlatnom kavezu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji je ovaj put na nemačkom jeziku. Zanimljivo je da je publika ispunila do poslednjeg mesta salu Refektorijuma što nije čest slučaj kada su književne večeri u pitanju.

Publiku su u velikom broju činili Švajcarci pa je razgovor vođen na nemačkom jeziku.

Jovana Arsenijević, zamenik glavnog urednika srpskog radija Mladost, znalački je vodila veče i publici predstavila oba autora i njihova dela.

  Zaljubljen u Beograd: Ralf Mihael

Pisci su takođe ukratko govorili o svojim delima, a publika je imala priliku da im postavi nekoliko pitanja.

- Bilo je izuzetno lepo. Ja sam vrlo zadovoljan. Večeras je ovde više Švajcaraca nego naših ljudi. Moja je knjiga na srpskom jeziku pa, nažalost, oni ne mogu da je čitaju. Pokušavam da pronađem izdavača koji bi je objavio na nemačkom, ali to nije baš lak posao - rekao je Miodrag Lukić.

Ralf Mihael, prevodilac, je preveo određene segmente iz Lukićeve knjige na nemački jezik, kako bi Švajcarci čuli detalje.

- Pokušavam sa Lukićem da pronađem izdavača koji će njegove romane izdati na nemački jeziku. To ide prilično teško, ali ne odustajemo. Često sam u Beogradu koji mi se neobično sviđa. Lep je život kod vas u Srbiji. Ljudi su mnogo opušteniji i znaju da žive, za razliku od naših ovde u Švajcarskoj. A i devojke su izuzetno lepe - prokomentarisao je Mihael koji govori srpski jezik.

  Danijela Stanković i Jasna Milanović  

Jasna Milanović je objasnila da je novim izdanjem knjige obradovala publiku jer je prvo koje je štampano u 1.500 primeraka vrlo brzo rasprodato.

- Drago mi je da je došlo ovoliko ljudi. Bilo bi ih sigurno i više da nije padala kiša, a i pored toga sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Nadam se da će i moje drugo izdanje knjige "Život u zlatnom kavezu" biti čitano i da će se dobro prodavati - rekla je Jasna Milanović.

 

Jači od kiše

- Veče je bilo vrlo prijatno. Knjige oba autora su odlične i mislim da će biti vrlo čitane. Zanimljivo je da je bilo dosta publike, s obzirom na to da ceo dan pada jaka kiša u Bazelu. Ipak ona nas nije omela - rekao je za "Vesti" Mileta Simić Mali.

  Knjiga o bogatašima

Na književnoj večeri bio je i Uli Mader, pisac, sociolog i profesor na Univerzitetu u Bazelu čija je knjiga "Kako bogati razmišljaju i upravljaju", koja se našla među delima srpskih pisaca, bila vrlo zapažena jer na zanimljiv način opisuje milionere i milijardere u Švajcarskoj kojih nije mali broj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.