Srpski umetnici: Spasavajmo prirodu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski umetnici: Spasavajmo prirodu

Sedmoro srpskih umetnika udruženja Vest Kunst Nid iz Frankfurta prošlog vikenda izložilo je svoje radove u dvorištu galerije u Majncerlandštrase u okviru projekta Kroz Majncersku. Projekat su organizovale Akademija Remer 9 i Evangelistička crkva, a sve pod budnim okom akademika Kristijana Kaufmana.

Uzvišena tačka umetnosti: Dvorište udruženja Vest Kunst Nid  

- Majncerlandštrase je jedna od najdužih i najpoznatijih ulica u Frankfurtu na Majni, a završava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se baš ovde kod naše galerije. Na poziv organizatora rado smo se odazvali i priredili umetničku akciju pod nazivom Instalacije u slobodnom prostoru - rekla nam je Spomenka Alečković, predsednica ovog udruženja.

 

Rajski vrt

- Projekat Kroz Majncersku počeo je 5. septembra i trajaće mesec dana. U ovoj ulici su građani raznih kultura, a zgrade su često, u arhitektonskom smislu, u suprotnosti jedna sa drugom. U akciji učestvuje sto ljudi, a među njima 40 umetnika koji stvaraju u našoj ulici. Prijatno sam iznenađen sa svim što je nastalo u ovom umetničkom rajskom vrtu - rekao nam je vođa projekta Kristijan Kaufman.

Dela stvaralaca sa naših prostora koja su prikazana u ovoj oazi umetnosti nastala su od materijala koja se nalaze u svakodnevnoj upotrebi.

Cilj ove istraživačke izložbe bio je da se na nov i moderan način privuče pažnja brojnih prolaznika koji svakodnevno prolaze ovom važnom gradskom "žilom kucavicom".

Od plastičnih traka, koje se koriste za pakovanje kućnih aparata, Helga Cvingel je napravila kugle obojene raznim bojama koje postavljene na drvenim postoljima daju dinamiku prostoru i privlače pažnju prolaznika.

Kobra od žice Emilije Prodan obojena u belo na zelenoj površini deluje vrlo efektno. Radovan Madžar je raznobojnim balonima drvetu udahnuo šarenilo. Fotografije grafita iz Majncerlandštrase, Sanja Alečković je prenela na plastične folije i zakačene na ogradu obdaništa, koje se nalazi u zgradi galerije, prikazuju kontrast prirode i urbane sredine. Jelena Hild je od plastičnih flaša napravila dekorativno cveće i ukrasila prostor okačivši ih na nekoliko stabala koja okružuju izložbeni prostor.

  Kobra od žice  

Spasavajmo drveće, ptice i prirodu, rekla je kroz umetničko delo Tatjana Šuvalova.

Visoko podignute šareno oslikane zastave sa krstom u sredini označavaju da se na ovom prostoru nalazi uzvišena tačka umetnosti i simbol poštovanja, a delo su Spomenke Alečković, koja je posetioce vodila kroz nesvakidašnju izložbu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.