Srpski hram ulepšao grad

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski hram ulepšao grad

Parohijska slava Srpske pravoslavne opštine u Salfeldenu za brojne vernike svake godine je poseban događaj. Uprkos lošim vremenskim uslovima i činjenici da vikendom veliki broj parohijana radi jer su zaposleni u turizmu, hram Sabora Srba svetih bio je prilično ispunjen.

Uveličali slavu: Nastup folklora u porti

Slavski kolač lomljen posle liturgije

Parohijani u crkvi

Ručak organizovan pod šatorom

 

Lepo zdanje smešteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nedaleko od centra grada retko kog prolaznika ostavi ravnodušnim. Ovaj prelepi hram danas je obeležje ne samo Salfeldena nego cele regije koja, po broju turista, važi za jednu od najposećenijih u celoj Evropi.

Slavsku liturgiju služili su otac hrama Gojko Ostojić, Goran Erić, sveštenik iz Sankt Peltena i Aleksandar Stolić iz Kufštajna. Parohijski hor je pratio službu, a u njemu su bili i parohijani iz Sankt Peltena koji su posebno za ovu priliku doputovali u Salfelden.

 

Kolo po kiši

Parohijsku slavu ulepšali su i članovi srpskih klubova Trebava iz Salfeldena i Harmonika iz obližnjeg Cel am Zea. Njihove mlade folklorne sekcije izvele su pored samog hrama nekoliko koreografija na oduševljenje brojnih parohijana. Njima nije smetalo što su igrali na travi. Devojčice i dečaci iz oba udruženja zaslužuju sve pohvale za nastup, uprkos kiši.

Ove godine kum slave bio je Miodrag Stevanović iz Golinga, dok će sledeće biti Danijel Maletić iz Salcburga. Kako crkvena pravila nalažu njih dvojica su podelila slavski kolač i čestitali jedan drugom na kumstvu.

- Radosni smo svi što smo danas ovde jer slava hrama je dar od Svevišnjeg, koji nam je dao priliku da se zajedno radujemo. Zadovoljstvo mi je što sam u ovom prelepom zdanju, koje je najbolji dokaz koliko su vernici na čelu sa vašim nadležnim starešinom Gojkom u ovoj parohiji vredni. Neka vas Gospod Bog blagoslovi i da snage da nastavite pravim putem - poručio je na kraju liturgije Goran Erić.

Sveštenik hrama Gojko Ostojić se zahvalio svima koji su prilozima u novcu ili u hrani i piću ulepšali slavu. Posle toga blagosiljan je slavski ručak u šatoru pored hrama. Trpeza je bila bogata i raznovrsna zahvaljujući dobroti, darovima i humanosti brojnih parohijana.

 

Pohvale gradonačelnika

Slavskom ručku je prisustvovao i pozdravio parohijane i gradonačelnik Salfeldena Erih Rormozer, koji ima odličnu saradnju sa srpskom crkvom i zajednicom.

- Drago mi je što sam danas ovde jer su srpska crkva i narod važan deo naše sredine. Vaš hram je jedna od atrakcija našeg grada i regiona i utoliko mi je draže što smo na neki način zajednički radili na njegovoj izgradnji. Imao sam odličnu saradnju sa sveštenikom Jovanom Alimpićem, ali i sada sa njegovim naslednikom Gojkom Ostojićem i nadam se da ćemo tako i nastaviti - kazao je prvi čovek Salfeldena.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.