Srpska omorika za Teslu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska omorika za Teslu

Od 25. maja 2007. godine ispred glavne zgrade za buduće inženjere (John Holdings Engineering Building) u okviru McMaster Univerziteta u Hamiltonu raste Pančićeva omorika. Čuveno drvo, koje ovde u Kanadi zovu Srpska omorika, zasađeno je u dvorištu jednog od najčuvenijih kanadskih univerziteta, a u čast najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle.

Ljubiša Vlatković pored Pančićeve omorike u Hamiltonu

 

Inicijativa da se na ovakav način obeleži uspomena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Nikolu Teslu potekla je godinu dana ranije, na 150. godišnjicu rođenja srpskog genija, ali je zbog raznih administrativnih zavrzlama ovaj veliki posao okončan tek u maju 2007. Godine, na opštu radost svih Srba u ovom delu Ontarija.

 

Simbol srpskog porekla

Pored Nikole Tesle na ovoj svečanosti istaknuta je i naučna uloga Josifa Pančića.

- Pred oko pedeset prisutnih, među kojima je bilo i nekoliko profesora i uglednih ličnosti sa Univerziteta, istakli smo da je Josif Pančić otkrio srpsku omoriku 1875. godine na planini Tari i da taj endem može narasti i do 40 metara u visinu sa prečnikom stabla do jedan metar - kaže Vlatković. Rečeno je da je ovo drvo izabrano kao simbol za Teslino srpsko poreklo.

- Ovu jedinstvenu akciju obeležavanja značajne godišnjice Teslinog rođenja inicirali smo Ratko Jelić (danas pokojni) i ja - kaže Ljubiša Vlatković. Radili smo zajedno u istom departmentu koji se bavi uređenjem zemljišta celog kampusa McMaster univerziteta. To je površina od 300 hektara (obuhvata parkove, bašte, sportske terene i sve druge objekte) i kroz taj prostor dnevno prodefiluje oko 30.000 ljudi. Sama činjenica da je to praktično jedan manji grad bila je dovoljna da našu inicijativu što pre sprovedemo u delo, jer praktično nema boljeg mesta koji će na reprezentativan način podsećati na velikog Nikolu Teslu. Pokojni Ratko Jelić mi je zaista mnogo pomogao u realizaciji ove zamisli jer je poznavao mnogo naših ljudi, koji su se odmah uključili u ovu veliku akciju.

Spomen-ploču posvećenu Nikoli Tesli, tog 25. maja 2007. godine na skromnoj svečanosti otkrio je Ratko Jelić, tadašnji najstariji predstavnik zaposlenih Srba. Ova skromna, ali zaista značajna svečanost za sve Srbe u Hamiltonu, završena je prigodnim koktelom, a hranu je donirala advokat Jelica Vlatković, supruga našeg sagovornika Ljubiše, s kojom ima sina Stefana (15) i kćerku Emiliju (9).

Pančićeva omorika u nedrima McMaster univerziteta za ovih sedam proteklih godina vidno je porasla, a tabla sa osnovnim podacima o Nikoli Tesli pored nje služi na ponos svim Srbima koji prolaze pored ovog drveta i evociraju uspomene na najvećeg srpskog genija svih vremena.

 

Ekspresno sakupili novac

Svi Srbi koji studiraju na ovom prestižnom Univerzitetu, kao i Srbi zaposleni u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi odazvali su se pozivu, a suma od 1.500 dolara, koliko je koštao ovaj projekat sakupljena je bez ikakvih problema, čak je i preteklo za nabavku knjiga o Tesli.

- Srbi zaposleni na McMaster univerzitetu skupili su 980 dolara, a srpski studenti na čelu sa Sašom Mitrovićem, predsednikom studentske organizacije, prikupili su 600 dolara - nastavlja ovu lepu priču Ljubiša Vlatković. Višak para iskoristili smo za kupovinu tri primerka knjiga o Tesli ("Tesla - Man out of time", autora Margaret Čeni) i poklonili ih predsedniku Univerziteta, menadžeru za prostorno uređenje kampa i univerzitetskoj biblioteci. Angažovao sam Miša Gavrilovića, elektroinženjera iz Toronta koji je održao veoma dobru prezentaciju o Tesli, a koju su slušali ovdašnji profesori i ostali gosti iz menadžmenta Univerziteta.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.