Srpska istorija na velikom platnu

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2012, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska istorija na velikom platnu

Posle Sidneja, Vulongonga, Brizbejna i Kanbere, ljubitelji srpskog filma u Melburnu, od utorka imaju priliku da pogledaju neka od najnovijih kinematografskih ostvarenja iz otadžbine. Pred prepunom salom filmskog kompleksa "Hojts", u trgovinskom centru Čedston, ovogodišnji 12. Festival Srpskog filma u Australiji, svečano je otvorio film "Kad svane dan", Gorana Paskaljevića.

Publika u Čedstonu  

Dobrodošlicu gostima festivala u Melburnu poželeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su voditelji programa Janko Nikolić i Radmila Savić iz omladinske organizacije SODžA, a u ime organizatora obratio se predsednik Srpskog filmskog festivala Petar Kozlina. Dugi aplauz i ovacije publike dobila je gošća, jedna od najangažovanijih srpskih glumica, Nataša Ninković.

  Nataša Ninković

Sveštenici Vladislav Šipovac i Budimir Anđelić iz Kalifornije

Janko Nikolić i Radmila Savić

Rauza trio

Slavica i Suzana Mihajlović

Sara i Ljubica Petrović i Sofija Nikolić-Šibalić

Prijem u Melburnu

Biranim rečima publici se obratila i ambasadorka Srbije Neda Maletić, koja je i otvorila ovogodišnju filmsku smotru u Melburnu. Pred projekciju u foajeu bioskopa održan je prijem za goste festivala, koji su počašćeni tradicionalnim srpskim jelima, a mogli su da čuju i odabranu srpsku muziku, koju je izveo trio porodice Rauza.

 

Repertoar

Do 25. novembra publika u Čedstonu će, pored filma "Kad svane dan", imati priliku da vidi i debitantsko ostvarenje Bojana Vuletića "Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" i film "Šešir profesora Koste Vujića". Na repertoaru je i poludokumentarni film "Žućko", priča o proslavljenom košarkašu Radivoju Koraću, "Zverinjak" Marka Novakovića i drugi i treći deo "Miris kiše na Balkanu".

U selekciju je uvršćen i film "Istalgija" ukrajinske rediteljke Darije Lukačenko.

Među zvanicama, koje su pozdravili organizatori programa, bili su i Biljana Ristić iz SBS radija, sveštenici Milan Milutinović i Vladislav Šipovac.

- Neizmerno nam je zadovoljstvo da je do danas filmska publika u Australiji mogla da pogleda više od 80 ostvarenja iz savremene srpske filmske produkcije. Takođe, mogli su da upoznaju i više od 20 gostiju iz otadžbine, među kojima glumce, producente i reditelje. Proteklih godina festival je postao izvor za promociju bogate i jedinstvene srpske kulture i istorije - rekao je između ostalog Janko Nikolić.

Festival srpskog filma ove godine se prikazuje u svim velikim gradovima Australije, a prvi put biće prikazan i u Frimetlu u Zapadnoj Australiji. Od srede uveče srpska ostvarenja se prikazuje i u bioskopu "Hojts" u trgovinskom centru Hajpoint u Maribirnongu.

 

Zahvalnost publici i sponzorima

I ovom prilikom, Petar Kozlina je u ime organizatora, podsetio na značaj koji u ostvarenju ove kulturne manifestacije pružaju sponzori, uz čiju je pomoć zauzeo mesto jedne od najznačajnih manifestacija srpske zajednice u Australiji. Posebno se zahvalio na dugogodišnjoj podršci srpskoj nacionalnoj aviokompaniji JAT ervejzu, dnevnim novinama "Vesti" i TV Plusu iz Melburna.

- Svake godine oko 6.000 ljudi širom Australije prati srpski filmski festival. Ipak bez publike ova manifestacija ne bi opstala. Dođite da pratite odlične filmove - poručio je Kozlina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Gordan Kičić, Bojana Ordinačev i Viktor Savić biraju najbolji rimejk

Izvor: Story, 16.Nov.2012, 11:03

Po drugi put, Beograd će biti deo svetski popularnog filmskog festivala Jameson Empire Awards u kome će moći da učestvuju svi ljubitelji kinematografije...Gordan Kičić

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.