Sreća pokucala na vrata

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jul.2013, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreća pokucala na vrata

Kada smo početkom prošle godine u "Vestima" objavili tužnu priču o sestrama Anici (18) i Milici (17) Savić iz sela Mitrova kod Tutina, koje sa bakom Desom i bolesnim ocem Markom žive u kućerku od blata, u uslovima nedostojnim bilo kog čoveka, mnogo naših čitalaca izrazilo je spremnost da im pomogne.

San postao java: Sestre Anica i Milica sa bakom Desom i ocem Markom

 

Duboko ganuti sudbinom ove dve skromne i pametne devojke, koje je majka ostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nedugo po rođenju, a uz teške muke i nemaštinu sačuvala i odgajila baka Desa, slali su pomoć sa svih strana sveta. Zato su za manje od godinu dana sestre Anica i Milica sakupile oko 8.000 evra, što im je, kako kažu, bilo dovoljno da započnu novu kuću.

 

Još sanjaju majku

Anica i Milica nikada nisu videle majku, pošto ih je napustila kada je Anica imala godinu dana, a Milica samo dva meseca. Otišla je tiho i bez pozdrava. Odgajila ih je, u bedi i nemaštini, baka Desa koja im je bila i otac i majka.

- Da nije bilo naše dobre bake, ko zna šta bi se desilo. Nikada se od nje nećemo odvojiti, čak i kad se udamo. Nadamo se da će nam poživeti i u novoj kući - ističu Anica i Milica.

- Odmah pošto nam je Magdalena Kokerić-Stepojević, rodom iz Brnjaka kod Zubinog Potoka, donela iz Beča 1.800 evra, bile smo sigurne da je pravo vreme da se iskopa temelj za novi dom. U tome su nam pomogli rođaci, komšije, Srbi i Bošnjaci iz Mitrove, pa smo za samo nekoliko dana počeli i zidanje. Imali smo i mobu kada smo postavljali ploču.

 

- Odmah pošto se beton osuši, nastavljamo sa radovima. Kuća će biti skromna i lepa, a useljenje bi moglo da usledi pre zime, ako stigne još koja donacija - kaže Anica.

Od malih nogu, sestre Savić zajedno sa bakom i ocem spavale su u jednom sobičku, nalik na štalu, u velikom metalnom krevetu i na daskama, a u podrumu su držali kravu koja ih je hranila.

- Mislili smo da će ceo naš život biti patnja i da za nas nema bolje. Na sreću, u selu se pojavio Hido Muratović, humanista iz Novog Pazara koji je videvši našu muku pozvao novinare "Vesti" i za samo nekoliko dana za nas je znala cela dijaspora. Posle godinu dana, zahvaljujući čitaocima "Vesti" i dobrim sugrađanima, imamo mnogo odeće i obuće, nismo gladne i željne svega. Završila sam ekonomsku školu, a Milica je četvrta godina tehničke. Gradimo i novu kuću, pa naši tata i baka više ne plaču - priča Anica sijajući od sreće.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

Da dugo sanjani san polako postaje java uz pomoć brojnih ljudi dobrog srca sa svih strana sveta, Savići se u to uveravaju iz dana u dan.

  Ispred novog doma: Anica i Milica

 

- Više se nećemo stideti da u kuću dovedemo drugarice. Baka Desa i tata Marko će imati svoju, a mi svoju sobu u kojoj ćemo moći da delimo sve naše male tajne - ističe Milica Savić i moli nas da prenesemo velike pozdrave i neizmernu zahvalnost svima koji su im pomogli i dodaje:

- Nemamo reči, niti načina da se zahvalimo tim ljudima. Verujemo u Boga, tako nas je baka vaspitavala i zato se stalno molimo svevišnjem da im dobro dobrim vrati, ali i za njihovo dobro zdravlje i dug život. Sigurne smo da će se, kad u "Vestima" vide kako kuća napreduje, i oni radovati sa nama.

 

Još malo do konačnog cilja

- Ako se ne uselimo pre zime, nećemo tugovati. Kad smo u trošnom kućerku izdržali tolike zime, izdržaćemo još jednu. Pozdravite sve koji brinu o nama. Što se mene tiče, mogu sad da umrem, jer znam da Anica i Milica više neće biti same - dodaje baka Desa.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Lepe vesti jedna drugu sustižu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2013, 13:00

Pošto su u "Vestima" pročitali tužnu priču o četiri maloletne sestre Leković iz sela Reževići na Pešteru, koje je prošle godine napustila majka, plemeniti zemljaci iz daleke Australije, duboko ganuti njihovim usudom, pohitali su im u pomoć. Tako je nedavno poznati novopazarski humanitarac...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.