Slavilo se kao u matici

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavilo se kao u matici

Paljenjem badnjaka i molitvama za zdravlje, mir i ljubav među ljudima, naši zemljaci koji slave Božić po julijanskom kalendaru obeležili su Badnje veče u pravoslavnim hramovima širom Švajcarske.

Crkva u Belpu  

Veselo i svečano bilo je u hramovima u Bazelu, Bernu (Belpu), Cirihu, ali i svim domovima naših zemljaka koji za ovaj praznik nisu bili u prilici da otputuju u otadžbinu.

 

U Belpu, jedinoj našoj crkvi u zapadnoj Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koja je izgrađena od temelja do zvonika, polaganje i paljene badnjaka propratio je veliki broj vernika. Nakon toga usledila je večernja liturgija koju je služio otac Stanko Marković, a koja je bila uvod u slavljenje najradosnijeg hrišćanskog praznika.

 

Porodica ivković

Slično je bilo i u Cirihu i Spartenbahu, gde su služili dr Miroslav Simijonović i Branimir Petković, kao i u Bazelu gde mnogi vernici nisu mogli da uđu u crkvu, jer je bila pretesna da primi sve one koji su došli da prisustvuju večernjoj službi.

U crkvi Markuskirhe (gde se privremeno obavljaju službe zbog renoviranja crkve Sent Alban), večernju službu služio je sveštenik iz Čačka Saša Jolović, koji svake godine o velikim crkvenim praznicima dođe iz otadžbine da pomogne ocu Milutinu Nikoliću, koji služi u Bazelu.

 

Nakon liturgije, u svih hramovima vernicima je pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Milan Berić iz Berna kaže da svake godine kad je u Švajcarskoj dolazi da Badnje veče obeleži u crkvi:

- Dolazim sa suprugom i decom, svake godine na Badnje veče, ako ne odemo u otadžbinu. Ovde je toliko našeg sveta, pa se osećamo kao da smo u matici. Deci je najinteresantnije paljenje badnjaka. Posle službe idemo kod prijatelja da nastavimo slavlje, a na sam Božić oni dolaze kod nas na ručak.

 

Aleksandrovo prvo Badnje veče Aleksandar sa mamom Jelicom

Ovo Badnje veče bilo je prvo za Aleksandra Urumovića, koga je dovela mama Jelica.

- Živimo u Bazelu, Aleksandar će ovih dana napuniti tek dva meseca, ali je miran i ne plače - kaže Jelica. Ona kaže da će Aleksandra od malena vaspitavati da zna svoje običaje i da će ga redovno dovoditi u crkvu.

- Badnje veče i Božić proslavićemo u krugu porodice po starim običajima, uz rakiju i bogatu trpezu i sve ono što nalažu naši običaji - kaže Sanja Batić iz Bazela.

Porodica Ivković, takođe, često posećuje crkvu. Otac Dejan, majka Violeta, deca Luka (10) i Anastasija (7), za Badnje veče bili su na večernjoj liturgiji.

- Redovno idemo u crkvu, svoju decu od malih nogu vaspitavamo u pravoslavnom duhu, tako da se raduju svakom odlasku u naš hram, a posebno za velike crkvene praznike - rekli su Dejan i Violeta Ivković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Uz Božić za opstanak na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2013, 02:05

Nekoliko stotina vernika okupilo se juče u manastiru Gračanica gde je božićnom liturgijom obeležen najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista. Čestitajući Božić jedni drugima, poželeli su dobro zdravlje, mir i nadu za bolju budućnost...Petnaeset minuta pre devet sati u manastir...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.