Slavili najvećeg među velikima

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavili najvećeg među velikima

Svešteničko bratstvo Eparhije srednjoevropske u sredu je u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru proslavilo svoju krsnu slavu Svetog Jovana Zlatoustog, velikog crkvenog propovednika i učitelja sveštenstva.

Služili liturgiju: Vladika Sergije i sveštenstvo

 

Arhijerejsku liturgiju koja je počela u osam, a sa brojnim obredima trajala do 11 časova služio je episkop Eparhije srednjoevropske, vladika Sergije. Uz više sveštenika sasluživao je i Zlatibor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kojadinović, đakon iz Nirnberga.

Svečaniji ton liturgiji dao je sveštenički hor koji je molitvene pesme i molitve profesionalno pevao tokom cele liturgije. U svojoj besedi posle molitve episkop je govorio o Jovanu Zlatoustom i značaju svešteničkog poziva koji je apostolski i svetiteljski kao što je bilo i delovanje Jovana Zlatoustog koji je ceo život posvetio "gradnji duše".

  Sveštenici u redu za pričest

 

 

Učitelj i zaštitnik

Jovan Zlatousti (347-407) rođen je u Antiohiji, a od 397. do 402. bio je patrijarh Konstantinopolja (Carigrada), u to vreme glavnog grada Istočnog rimskog carstva.

Ceo život branio je siromašne i izrabljene, a kudio bogate i moćne koji drže vlast. Veliki je propovednik etike, a crkva ga vekovima smatra neprevaziđenim pobornikom crkvenog učenja. Između ostalog napisao je i čuvenu "Knjigu o sveštenstvu".

- On nije samo veliki učitelj, već je i naš molitelj pred Bogom, a mi ga danas slavimo kao najvećeg među velikima - rekao je između ostalog episkop Sergije. Posle liturgije vladika je osvetio slavsko znamenje, a slavski kolač lomio je sa kumom slave Radoslavom Pajićem, sveštenikom iz Štutgarta. Za domaćina iduće slave prijavio se Stanko Rakić, protonamesnik iz Štutgarta.

Posle osvećenja slavskog znamenja vladika Sergije sveštenicima je čestitao slavu i pozvao ih da nastave svetim putem ljubavi i propovedi, kojim je išao i sveti Jovan Zlatousti.

- Lepo je što ste za slavu izabrali Jovana Zlatoustog. To je vaša i naša slava, ali moja želja bi bila da i Eparhija slavi svoju slavu, na kojoj bi osim sveštenika bilo više i naroda - rekao je vladika pozivajući ih da i dalje savesno obavljaju svoju svešteničku dužnost i rade na propovedanju jevanđelja.

Posle slavskog ručka, u okviru redovnih seminara, Ilija Romić magistar teologije iz Novog Sada održao je predavanje na temu Crkva i jezik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.