Slavili Mitrovdan i rođendan

Izvor: Vesti-online.com, 12.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavili Mitrovdan i rođendan

U srpskom udruženju Božuri iz Licena, u pokrajini Štajerska, obeležena je klupska slava Mitrovdan. I porodica predsednika ovog udruženja Ranka Dojčinovića slavi Mitrovdan, tako da je u prostorijama kluba bilo dosta razloga za radost.

Slavski kolač lome sa prijateljima: Mitrovdan u domu Đurđevića

 

Proslavi su prisustvovali mnogi gosti iz drugih srpskih udruženja širom Austrije. Bili su tu prijatelji iz KUD-a Zavičaj iz Lajbnica, KUD-a Trebava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz Salfeldena, kao i gosti iz pokrajine Gornja Austrija, iz gradova Bruk i Grac. Sveštenik hrama u Gracu Momir Sando je osveštao žito i slavski kolač.

 

Kolači iz Beograda

Brojni zemljaci u Lincu i Gornjoj Austriji proslavili su Mitrovdan. Tako je bilo i u porodici Đurđević. Glava porodice Mile, doktor tehnoloških nauka, sa suprugom Dragicom i ćerkama Jelenom i bliznakinjama Anom i Sanjom dočekao je goste u svom domu. Slavsko žito su osveštali posle jutarnje liturgije u hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog. Slavski kolač je s prijateljima lomljen pre ručka. Domaćini su se svojski potrudili da pripreme raznovrsnu hranu. Između ostalog, bilo je i kolača koji su specijalno za ovu priliku nabavljeni iz Beograda.

Ovogodišnji kumovi slave Drago i Ljubica Stevanović, sa decom Tanjom i Nemanjom, priredili su bogatu trpezu. Deo kolača preuzeli su Slobodan i Kosovka Ignjatić, koji će sa decom sledeće godine biti kumovi slave.

 

Izveden je i bogat kulturno-umetnički program. Uz recitacije i nastup najmlađih članova folklorne grupe goste su zabavljali i Mira Vrhovnik i grupa iz Slovenije. Osim Mitrovdana, članovi i prijatelji kluba iz Licena su imali još jedan razlog za veselje.

 

Proslavili su jubilarni 50. rođendan umetničkog rukovodioca Mališe Ristića.

 

Za Mitrovdan je vezano dosta narodnih verovanja i na šestom je mestu liste najvećih srpskih slava.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.