Robot s vajarskim dletom

Izvor: Vesti-online.com, 11.Apr.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot s vajarskim dletom

Umetnost i nauka su i u prošlosti bili usko povezani, nekada u jednoj osobi kao što je Leonardo da Vinči, nekada onako kako je tehniku i umetnost spojio Martin Gropijus, ili u novije vreme Stiv Džobs, otac džepnog džuboksa na kojem neograničeno možete slušati celokupna dela Mocarta ili Bitlsa.

- Takvi genijalni spojevi su nažalost bili retki, pa smo odlučili da i mi povežemo nauku i umetnost - rekao je dr Dragoljub Šurdilović na otvaranju izložbe nemačkog vajara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Adžit Kaj Dregera u berlinskom Fraunhofer institutu.

 

- Ideja je bila da se prikaže kako umetnost uz pomoć tehnike može da se menja i postane pristupačnija. Naime, skulptorski rad pripada vrsti koja izumire u Evropi zato što je veoma težak, teško naplativ i skup posao. U Kini već postoje firme koje uz pomoć velikih mašina proizvode svetsku umetnost. Karara mermer se tamo transportuje, što je jeftinije nego da to radi umetnik ovde - objasnio je srpski naučnik.

 

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU DNEVNOG LISTA "VESTI"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.