Praznik muzike slavili i Srbi

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jun.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznik muzike slavili i Srbi

Pre 33 godine prvi put realizovanu ideju tadašnjeg ministra kulture Žaka Langa, više niko ne može da zaustavi, jer je talas Praznika muzike zapljusnuo desetine zemalja sveta.

Etno-džez kvartet ispred kulturnog centra

 

Tog dana, pogotovo te noći 21. juna, kada se slavi i ulazak u leto, avenijama, uličicama, trgovima, parkovima, koncertnim salama, restoranima, kafićima, dvorištima, trotoarima i stanovima Pariza... odjekuje muzika svih žanrova i svakojakih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izvođača, od renomiranih umetnika prve kategorije do amatera, od simfonijskih orkestara i operskih pevača do sekcija i školaraca, od horova do instrumentalista, važno je da se slavi muzika.

U tu muziku sveta svake godine uključuje se i Kulturni centar Srbije, smešten u jednom od najprometnijih i najživljih kvartova, pa nije čudo što, ne štedeći povike "bravo" naše umetnike prati brojna publika.

 

Turisti iz Sarajeva

U Pariz su turistički na nekoliko dana došli Mirela, Zoran i Stefan Sekulić, a posrećilo im se da dožive Praznik muzike.

- Ovo je nezamislivo, možda je najslikovitije opisati sa: Ceo Pariz je mlad i srećan - kaže Mirela.

Kako se ovaj veseli dan uklapa i u Dane srpske kulture u Parizu, to je selektor prof. Petar Gojković odlučio da nastup Srba podeli u dva dela: ozbiljni i opušteni. Dakle, u popodnevnim časovima u sali Kultrurnog centra izvanredan koncert klasične muzike priredili su učenici Škole za muzičke talente Ćuprija, kada su pojedinačno i u kvartetu nastupili Tamara Tanasković, Andrijana Durmisević, Vojin Stević Mlađenović i Pavle Popović.

  Izvanredni: Učenici iz Ćuprije

 

Ta deca su, zaista, naš ponos! Umesto igrica na telefonu i računaru, opredelili su se za vežbanja na klaviru, violini i violončelu i već dostigli nivo majstora visoke klase. Za neverovati je šta sve znaju i mogu i kako uspevaju da svoj instrument pretvore u šapat ili orkestar.

- Moj pokojni suprug je završio tu muzičku školu u Ćupriji, znam da se tamo generacijama okupljaju talenti. Velika je sreća čuti ih, pa još u Parizu - govori Dragica Trifunović poreklom iz Jajca.

 

Sa osećajem velikog zadovoljstva što je ugostila mlade genijalce, direktorka KC Slavica Petrović komentariše:

- O ovoj deci će tek da se čuje.

  Sarajlije se dobro provodile na festivalu

 

Nešto "starijoj deci", članovima kvarteta Petra Gojkovića, ispred KC pripao je vatreni nastup, izvodili su etno-džez, starogradske, romske pesme i izludeli publiku. I, dok oni majstorski sviraju i pevaju, uključuju se prolaznici, skakuću, kolce pletu, podvriskuju i svi razumeju sve srpsko i balkansko, te šire glas:

- Kod Srba super provod.

I, tako, u muzici - celu noć. Ako je suditi po ovakvom startu ulaska u leto, ono što nam sledi biće raspevano i razigrano.

Pesma za poplavljene

Odajući omaž angažovanju i solidarnosti prilikom prikupljanja humanitarne pomoći za žrtve poplave, od strane volontera izmišljeni moto "Ko sam - da sam - tu sam", gitarista Džeri i prof. Petar pretočili su u hit-pesmu, koja je u noći praznikovanja muzike, na razglas izvedena nebrojeno puta, pa je naučio i pevušio i slavljenički Pariz.

 

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.