Posna trpeza za sedmu silu

Izvor: Vesti-online.com, 30.Apr.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posna trpeza za "sedmu silu"

Po lepom srpskom običaju na ulazu je goste, francuske novinare iz najboljih gastronomskih revija, dočekalo slatko i kuglice od slavskog žita.

Ništa bez oklagije: Kuvar Nenad Gladić

 

- Dobrodošli na srpsko tlo, u rezidenciju ambasadora - govorila je Darja Butigan, predstavnik Turističke organizacija Srbije.

- Gastronomija je važan deo turističke ponude, pa smo se okrenuli velikim francuskim redakcijama, a doveli im Lepog Brku ili kuvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nenada Glavića koji vodi jednu od najgledanijih TV emisija na RTS. Tema prezentacije je posna trpeza. To je neobično, ali gastronomskoj zemlji Francuskoj treba ponuditi nešto karakteristično za nas, povezati sa slavljima, običajima i zdravom hranom.

 

"Bakina tajna"

- Ko je god u Srbiji imao kontakt sa našim jelima, oduševio se. Sve nam je ukusno, puno vitamina, naše tlo sačuvalo je prirodne sokove, a i prave boje voća i povrća. Proizvodnja "Bakine tajne" je zanatska i trudimo se da sačuvamo vekovnu tradiciju. Volim ja i francusku kuhinju, oni se igraju sa ukusima, kod njih je spojivo sa nespojivim, riža sa voćem, sir sa džemom, džem od luka koji se topi u ustima... Ali, sve to na jednu stranu, kod mene pobeđuje srpsko autentično - kaže Aleksandra Topalović, koja u Francuskoj zastupa proizvode "Bakine tajne".

  Uz hranu, lep i pogled: Izabel i Alijet

Goste je pozdravljao ambasador Rajko Simić, poput turističkog vodiča predstavlja jednu do najlepših pariskih palata Tremoaj iz bel-epok perioda, koja je 1936. godina postala naša rezidencija, iznosi nekoliko naširoko poznatih ocena o našoj kuhinju, a kreiranje ugođaja prepušta majstorstvu Lepog Brke.

Škljocaju aparati dok Lepi Brka "veze" na tečnom engleskom, podseća na uticaje stranih kuhinja, prisutni pamte, pišu, pitaju. Pravi kurs, istina, u za to neprimenjivom ambijentu, u prekrasnom zlatno-kristalnom salonu.

Na dnevnom redu je "banica". Razvlači Lepi Brka pomašćene jufkice, stavlja nadev, uvrće u pužiće, pa pravac u rernu. I, dok se "banica" pretvara u slasticu, Lepi Brka pristupa golemom stolu i počinje šetnja od zdjele do tanjira. Krompir salata, proja, posna sarma, pasulj, pite, ajvar, pečene i filovane paprike, slavska pogača, za punoću slike i ukusa bilo je prošvercovanih tanjira sa šopskom salatom i goveđom pršutom, a tu su vina i sokovi. Desna ruka mu je bio Slaviša Filipović. Eto i brkine komande: "Probaj i uživaj!

Francuzi uronili u tanjire. Pisaće o tome gastronomske revije.

 

Vešti pomoćnik

Prilikom pravljenja "banice" vešti Nenadov pomoćnik bila je Nataša Stanković, iz Vladičinog Hana, diplomirani ekonomista. Ona je krajem prošle godine sa suprugom Dejanom i sinovima Ognjenom (6) i Alenom (3) došla u Pariz. Istakla je da voli da jede, voli da sprema i saradnica je naših restorana.

  Zarazili ga roditelji

Lepog Brku su kulinarstvom zarazili roditelji.

- Ugostitelji su, ali prvi savet mame Draginje, profesionalne kuvarice, bio je: "Beži iz kuhinje". Ostao sam i brzo shvatio da od ugostiteljstva može da se živi. Imam mali atelje, za 12 gostiju. Kad me pitaju šta ima za jelo, ja uzvratim: "Šta ne želite"? Kad mi odgovore, znam njihove ukuse - priča Lepi Brka, koji u poslednje vreme najviše eksperimentiše sa "banicom".

Poslednji izum mu je banica filovana čiz-kejkom i kesten pireom.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.