Pomoć stigla na Majevicu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2013, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć stigla na Majevicu

Udruženje Majevičana, Humanitarno udruženje žena Majevice iz Švajcarske i opština Lopare, posredstvom Centra za socijalni rad u istoimenom mestu, poklonili su tokom proteklih praznika 170 paketa sa životnim namirnicama socijalno ugroženim porodicama, u vrednosti od 8.200 konvertibilnih maraka. Ovo je svakako najveća suma uložena u humanitarnu pomoć u poslednjih desetak godina.

Stigli i paketići za decu  

Iz Udruženja Majevičana - Švajcarska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << napominju da se saradnja sa Centrom za socijalni rad u Loparama posebno "zahuktala" dolaskom Vasilija Obrenovića, povratnika iz Švajcarske, na čelo Upravnog odbora te institucije. Majevičani iz Švajcarske smatraju da su pomenute institucije ranije bile slepe i gluve za sve ono što se oko njih dešavalo i nije im padalo na pamet da kontaktiraju i uspostave vezu sa Udruženjem Majevičana u Švajcarskoj, kao i Humanitarnim udruženjem žena Majevice, iako je reč o njihovim sunarodnicima koji žive u Švajcarskoj. Sada stvari stoje drugačije, pa su radnici Centra za socijalni rad u Loparama pomogli da raspodele božićne pakete koji su stigli iz Švajcarske.

Stojan Stevanović, predsednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, bio je na licu mesta prilikom podele paketa socijalno ugroženim porodicama. On nije krio zadovoljstvo zbog toga, ali ni razočaranje zbog utiska da neki Majevičani ne primećuju ono što su oba udruženja iz Švajcarske učinila u protekle četiri godine postojanja.

- Nekako imam utisak da se sve dobro učinjeno zaboravi istoga dana, dok se negativno prepričava godinama. Nisam doživeo da je tema razgovora bila jedna od obnovljenih škola ili novac kojim redovno finansiramo studente. Niko ne pominje pomoć koju smo poslali, kao da je zabranjeno govoriti o tome, a učinjeno je mnogo - jada se predsednik Stevanović, i dodaje:

- Nakon ove božićne akcije mnogi su me zvali širom sveta da nam odaju priznanje na svim humanitarnim aktivnostima, za koje su saznali čitajući "Vesti", samo se niko od naših ljudi toga nije setio. Ipak, mi i dalje nastavljamo sa našim humanitarnim radom, pa pozivam i ostale Majevičane, koji se do sada nisu odazvali apelu za pomoć otadžbini, da nam se pridruže.

 

Podsticaj

Udruženje žena ističe da se socijalno ugroženim porodicama najbolje pomaže tako što će im se omogućiti da sami sebe prehrane, jer Majevica je ruralna sredina i postoje mogućnosti da uzgajaju barem povrće potrebno za prehranu svake porodice. Nadaju se da će njihova akcija, u kojoj su prošle godine podelili pet suprasnih krmača mangulica, biti podstrek za razvoj svinjogojstva na Majevici, i dodaju da bi i ovoga proleća mogli da se pojave kao darodavci, ali i da opština Lopare i Ministarstvo za poljoprivrede Republike Srpske održe obećanje o donatorstvu.

  Užina za đake

Humanitarno udruženje žena Majevice iz Švajcarske uplatilo je 600 franaka za užinu učenicima iz socijalno ugroženih porodica, a posredstvom njih je gospodin Cicović iz Švajcarske uputio 500 franaka porodici Todorović iz Labucke. Danijela Tegin, takođe Majevičanka, koja se angažuje u romanskom delu Švajcarske, poslala je kompjutere, novac i odeću siromašnim učenicima na Majevici.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.