O statusu Srba pred dve vlade

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O statusu Srba pred dve vlade

U prostorijama KUD Oro ( Heddernheimer Landstr. 151) u Frankfurtu sutra je za 13 časova zakazana panel diskusija koja bi trebalo da posluži kao osnova za Svesrpski skup o statusu Srba u Nemačkoj, planiran na saveznom nivou u drugoj polovini 2014. godine. Rasprava u Frankfurtu trebala bi da posluži kao inicijalna za slične u drugim delovima Nemačke.

Za bolji položaj: Sa jednog od sastanka srpske dijaspore u Frankfurtu

 

Kao organizatori ovog radnog sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pojavljuju se Srpski forum Nemačke, Udruženje pisaca Sedmica i Centralni savet Srba Hesena. Organizatori su pozvali veći broj predstavnika klubova, udruženja, aktivista i uglednijih pojedinaca ovog dela srednje Nemačke.

 

Četiri teme

Kao okosnica rasprave navedene su četiri teme : povezivanje i saradnja srpskih udruženja u Nemačkoj, očuvanje srpskog jezika i identiteta, stav matice prema rasejanju - ostvarivanje biračkog prava i institucionalizacija društvenog rada srpskih udruženja u Nemačkoj.

- Polazeći od toga da u Nemačkoj, po zvaničnim, a i nezvaničnim podacima, živi najveći broj Srba u Evropi van matične države, a da za razliku od drugih naroda nemamo nikakav politički, ekonomski ili kulturni uticaj, krajnje je vreme da se okupimo i krenemo u rešavanje ovih problema - kaže Ljubiša Simić, jedan od četiri potpisnika pozivnice za sutrašnju raspravu.

Rezultat Svesrpskog skupa o statusu Srba u Nemačkoj, između ostalog, treba da bude usvajanje Deklaracije u kojoj će biti formulisani gorući problemi našeg naroda u Nemačkoj i koja bi se preko naše delegacije uručila Vladi Republike Srbije u Beogradu i Vladi SR Nemačke u Berlinu.

Zbog obilja tema diskusija će biti ograničena, a posebna Radna grupa će čitavu raspravu, ideje i predloge formulisati kroz zaključke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.