Nevoljnici uvek u srcu i mislima

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2013, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevoljnici uvek u srcu i mislima

Tri ogromna paketa, od ukupno osam, težine 240 kilograma, o čijem prispeću smo već pisali, a koje je poslao 92-godišnji penzioner Đorđe Čordašević iz Toronta, namenivši ih nesrećnim sunarodnicima u otadžbini, stigla su i na adresu izbegličkog kampa u Krnjači.

Birali poklone: Prognanici u kampu Krnjača

 

Pored toga, reporteri "Vesti" su ovim nevoljnicima odneli i poveći paket, koji je pripremila penzionerka iz Ciriha, rodom iz Beograda, Ksenija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Naumović, čije ime, poput Đorđa Čordaševića, često beležimo na stranici Humanitarnog mosta.

 

Nova pošiljka na putu

Dok pišemo ove redove, Đorđe Čordašević iz Toronta, rodom iz Republike Srpske, neumoran u dobrim delima, već je pripremio novu pošiljku od 12 paketa, ukupne težine 324 kilograma. Od toga, po tri paketa namenio je ponovo kampovima u beogradskom naselju Krnjača i Mirijevo, a po dva paketa kampu Vidikovac i Resnik, kao i Humanitarnoj organizaciji "Majka devet Jugovića" iz Gračanice. Ova golema pomoć bi u narednom periodu trebala da stigne u beogradsko Dopisništvo "Vesti", odakle će biti prosleđena svima onima kojima je i namenjena, kao i uvek do sada.

Polovna garderoba, obuća, za starije i decu, slatkiši, igračke, posteljina, bebi kolica i brojne sitnice, u odličnom stanju, veoma su obradovale stanovnike kampa, gde boravi više od stotinu izbeglica, mahom starijih ljudi, koji još nisu dobili svoj krov nad glavom.

Milorad Bobar, koordinator kampa u Krnjači, poželeo je da se zahvali u ime svih dobrotvoru iz Kanade, koji im je tokom pune dve decenije često pomagao, kao i dobročiniteljki iz Švajcarske.

- Sve ono što je Đorđe Čordašević u proteklih 20 godina učinio za nas je, zaista, za svaku pohvalu i poštovanje. Istina, ovi darovi će, siguran sam, najviše obradovati najmlađe. Deca vole kad ih neko daruje slatkišima, igračkama, ali i da mogućnost da sami odaberu garderobu, koja im se dopada. To i nama odraslima uvek izmami osmeh na lice, uprkos svim nevoljama koje nam godinama ne daju mirnog sna.

 

-Dobro je i to što nas je ovde iz godine u godinu sve manje. Neki su dobili stanove, a ostali sagradili kuće na periferiji grada. Snašao se ko je i kako znao. Ostali su najstariji, kojima je i najteže da se snađu. Svi se iskreno nadamo da će se ubrzo i to promeniti i da će dočekati da ostatak života provedu u miru i dostojanstveno kako starim osobama i dolikuje - kazao je Milorad Bobar.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

Kroz barake izbegličkih centara širom Srbije, početkom devedesetih do danas, nažalost, prošle su hiljade ljudi i mališana sa ratom zahvaćenih prostora bivše Jugoslavije, prinuđenih da napuste svoja ognjišta u potrazi za novim domom.

 

Danas je ostao mali broj njih, koji čeka ispunjenje obećanja države i humanitarnih organizacija da se svi kampovi rasformiraju u naredne tri godine. Među njima je i oko 300 stanovnika kampova na teritoriji Beograda poput Krnjače, Vidikovca i Mirijeva, kojima je pomoć Đorđa Čordaševića već pristigla.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nevoljnici uvek u srcu i mislima

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2013, 14:01

Tri ogromna paketa, od ukupno osam, težine 240 kilograma, o čijem prispeću smo već pisali, a koje je poslao 92-godišnji penzioner Đorđe Čordašević iz Toronta, namenivši ih nesrećnim sunarodnicima u otadžbini, stigla su i na adresu izbegličkog kampa u Krnjači. ..Birali poklone: Prognanici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.