Na balu sakupili novac za zavičaj

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2012, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na balu sakupili novac za zavičaj

Za negotinsko selo Dušanovac kažu da je jedno od najlepših i najuređenijih, a za dijasporu Dušanovca može se reći da spada među najorganizovanije, a da je tako dokazali su prošle subote kad se u Beču okupilo njih 200 sa prijateljima na jesenjem balu.

Kolo do zore

Organizatori i gosti

Svečana atmosfera

Dijaspora nam puno pomaže: Milan Uruković

Dogovor selo gradi

 

Razlog okupljanja ovih vrednih, prijatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i gostoljubivih ljudi bio je da proslave uspešan završetak mnogih poslova u svom zavičaju i da prikupe novac i dogovore se o budućim projektima.

 

Više od 200 njih koji žive i rade u Austriji, dvadesetak u Francuskoj i još nekoliko porodica u Švedskoj, prikupili su 25.000 evra namenjenih ulepšavanju Dušanovca. Do sada su mnogo toga učinili, počev od sređivanja Doma kulture, omladinskih prostorija, centra sela, adaptacija kancelarije Mesne zajednice i ambulante.

 

Štimung

Za odlično raspoloženje bio je zadužen Božin bend sa vokalnim solistima Slobodanom Domačinović, Ljubicom Boldeskić, Srećkom Maksimovićem i Ivanom Šašić.

Ljubiša Božinović, Željko Brukić i Peci su bili u elementu i dokazali još jednom svoje muzičke kvalitete.

Dušanovačka dijaspora izabrala je Organizacioni odbor, čije članove biraju svake godine. O tome je govorio Boris Pistolović, sekretar Odbora.

- Što se organizacije dijaspore Dušanovca tiče, radi se o meštanima koji dobrovoljno pomažu. Dijaspora je od samog početka odlučila da ne favorizuje nijednu političku stranku, ali da sarađuje sa MZ Dušanovac i predstavnicima opštine Negotin. Na kraju, mi smo njihovi birači i pratimo njihov rad i rezultate.

Za nešto više u organizaciji klubova ili udruženja jednostavno nemamo vremena. Svi imaju dobra i ozbiljna radna mesta, tako da smo zaista zahvalni da, i pored posla, porodice i privatnih obaveza, još odvajaju svoje slobodno vreme za aktuelne projekte u selu. Svake godine se bira novi tim u dijaspori i dogovore se ciljevi za narednih 12 meseci - kazao je Pistolović i dodao:

- Pokazalo se veoma efikasnim kad neko stane iza svoje ideje i pokušava da je realizuje, a dijasporci mu pomažu. Svi projekti se dogovaraju sa MZ Dušanovac i poklon je dijaspore za naše meštane u matici.

 

Odbor

Predsednik Odbora je Dušan Džontić, zamenik Dragan Dulić, sekretar Boris Pistolović, blagajnik Boban Mokofić, zamenik blagajnika Dragan Capulović. Članovi odbora su: Dragan Krstić, Mile Milosavljević, Serž Jordačijević, Dragiša Kikić, Dušan Pavlović, Novica Varzanović, Nenad Nikolić i Novica Colanović.

- Naše odluke se donose brzo i radovi se izvode za veoma kratko vreme. Meštani su često iznenađeni da se nešto uradilo a da se o tome nije mnogo razglabalo u javnosti. Politički poeni i popularnost nas ne interesuju, samo rezultati - kaže Pistolović.

Da bi se pohvalili učinjenim i dogovorili o budućim aktivnostima, u goste su pozvali i Milana Urukovića, predsednika opštine Negotin, rođenog u Dušanovcu i Damira Rakića, predsednika Skupštine opštine Negotin.

Predsednik opštine Negotin je u izjavi za "Vesti" istakao zadovoljstvo jer su upornim radom uspeli da animiraju krajinsku dijasporu, da zajedno sa lokalnom samoupravom krenu u sređivanje sela.

- Pružamo im logističku podršku kako bi što pre pribavili potrebnu dokumentaciju i stručnu pomoć, do udrživanjea sredstava, kako bi pomogli da se određene njihove akcije što pre i što kvalitetnije sprovele i da pomognu svojim selima - istakao je Uruković.

Predsednik Skupštine opštine Damir Rakić rekao je da su jako bitni skupovi dijaspore i predstavnika opštine jer je to prilika da se čuju planovi dijaspore za uređenje mesnih zajednica, ali i da ih opštinski funkcioneri upoznaju s mogućnostima ulaganja u rodni kraj.

Jesenji bal je protekao u veseloj atmosferi, u poznatom bečkom restoranu "Markova koliba".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.