Muzika spaja ljude

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika spaja ljude

Muzički pedagog Majnhard Holer iz Minhena od 2001. godine organizuje Colluvio intenzivni kurs kamerne muzike na koji se prijavljuju mladi muzičari iz Austrije, Nemačke i bivše Jugoslavije, odnosno sa Balkana. Ideja je da se kroz 10 dana intenzivnog muziciranja na klaviru, violini i violončelu talentovani muzičari sa raznih strana usavršavaju, ali i druže, posle čega sledi desetodnevna turneja sa koncertima u Austriji, Nemačkoj i u državama iz kojih dolaze. Mnogima je ovo bilo vrlo korisno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iskustvo, ali i oblik usavršavanja koji je doprineo izgradnji dalje uspešne muzičke karijere u svetu kamerne muzike.

Nemanja Tomić (prvi zdesna) sa kolegama  

Do sada je na kursu koji se održava u austrijskom mestu Preding u Štajerskoj iz Srbije učestvovalo najviše mladih talentovanih muzičara koji sviraju kamernu muziku, ukupno 23. Kurs ima vrlo zahtevan program i svake godine se radi sa devetoro mladih muzičara koji sviraju klavir, violinu i violončelo. Oni prvih 10 dana intenzivno vežbaju, a drugih 10 dana ispunjeni su koncertima pred publikom u Austriji, Nemačkoj i državama iz kojih potiču.

 

Učesnici

Tokom kursa, turneja i druženja zvanični jezici su srpski, hrvatski, nemački, ruski i engleski. Na ovogodišnjem, devetom kursu učestvuje devetoro mladih muzičara: iz Srbije su Tijana Milaković (17), violina, Vladimir Bogdanović (20), violončelo, Ljubomir Trujanović (18), violina i Nemanja Belej (19), violina. Bosnu i Hercegovinu predstavljaju Sonja Marković (21), klavir i Alma Hodžić (21), klavir, iz Hrvatske su Adrian Ivičević (21), violončelo i Andrija Šimić (21), violončelo, a sa Kosova je Neritan Hisa (25), klavir.

Ovogodišnji učesnici kursa nastupaju u raznim kombinacijama kao trio i izvode dela Kamija Sen-Sansa, Feliksa Mendelsona-Bartoldija i Johanesa Bramsa. Od četvrtka 9. avgusta do nedelje 19. avgusta oni imaju sedam koncerata. Počinju u Austriji u Predingu, zatim nastupaju u Beču, Minhenu, Ljubljani, Splitu, Sarajevu i Beogradu. Koncerti mladih muzičara iz bivše Jugoslavije su vrlo dobro medijski praćeni, a na nekim mestima se vrše i snimanja, odnosno radio i TV prenosi uživo.

Sa muzičkim talentima iz Austrije, Nemačke, Balkana i okolnih zemalja radi ekipa iskusnih muzičkih pedagoga u kojoj su osnivač i inicijator kursa Majnhard Holer, zatim Jurij Kot iz Ukrajine i Ana Lebedinski iz Srbije. U slučaju njihovog odsustva tu je ekipa od četiri umetnice u kojoj su iz Srbije Jefimija Brajović i Marija Misita.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.