Muke od najrođenijih

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke od najrođenijih

Prvi šleper humanitarne pomoći, od ukupno četiri koji su poslati iz Linca, dopremljen je u Republiku Srpsku, odnosno u Derventu prethodne srede, gde je glavno sedište Crvenog krsta.

Uprkos svemu, stigli na odredište: Jugoslav Marjanović i Miladin Zelinkić

 

Prikupljena pomoć je stigla u Doboj, gde je prema podacima koje nam je preneo Radenko Drinić, predsednik kluba "Nikola Tesla" iz Linca, u petak predata nadležni službama za distribuciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

 

Posebna je priča šta su vozači Jugoslav Marjanović i Miladić Zelenkić preživeli dok nisu stigli u Derventu.

 

Ovi humani ljudi nisu štedeli truda ni vremena jer su u svojim firmama uzeli slobodan dan, kako bi što pre stigli do onih kojima je bila potrebna pomoć.

  Transport humanitarne pomoći iz Linca

Iskusni majstori za volanom uputili su se ka Derventi ne sluteći da će upravo na ulasku u Bosnu i Hercegovinu imati najviše problema:

 

- Relativno brzo, za nešto više od sedam sati, budući da smo imali tovar od blizu 20 tona, stigli smo iz Linca do graničnog prelaza Gradiška - kaže Jugoslav Marjanović, član kluba "Nikola Tesla".

- Nismo imali nikakvih problema sa carinama u Sloveniji i Hrvatskoj. Naprotiv, službenici su nam, čim su videli da se radi o humanitarnoj pomoći, poželeli srećan put i bez bilo kakve provere dozvoli da nastavimo ka odredištu. Problem je nastao kada smo stigli na granični prelaz u Novoj Gradiški. Čekali smo više od 11 sati kako bismo ušli u BiH.

 

Papirologija, pre svega nemarnost su bili neumoljivi. Doživeli smo brojne neprijatnosti u nameri da pomognemo najugroženijima. Neobjašnjivo nerazumevanje i provera u jednom momentu su nas naveli na ideju da se vratimo za Austriju. Na sreću bili smo neprekidno u kontaktu telefonom sa mr Mladenom Filipovićem, predstavnikom Republike Srpske u Beču i neizmerno smo mu zahvalni na pomoći. Nekako smo na kraju uspeli da uđemo u Srpsku - prenosi nam Miladin Zelenkić, koji je rođen i odrastao u Feklamarktu u Gornjoj Austriji, ali je neraskidivo vezan za maticu.

  Muka i u Derventi

Posle prelaska granice, ovu dvojicu neumornih Srba i dugogodišnjih prijatelja i kolega čekao je novi izazov, u Derventi. Po dolasku sa "grdosijom" od 20 tona ispostavilo se da tamošnji Crveni krst nema prostora za prijem robe odnosno da su svi magacini puni.

- Igrom slučaja dok smo čekali i razmišljali kako i šta dalje upoznali smo čoveka čiji je otac ugledni privrednik. Radi se o Dragu Kneževiću i njegovom sinu Nevenu, koji su nam ustupili prostor u njihovoj firmi Interprom kako bi istovarili kamion. Zahvalni smo tim ljudima što su nam pomogli da se na vreme vratimo za Linc. Samo mi znamo koliko smo se namučili - poruka je Zelenkića.

U Derventi su učenici istovarili kamion jer se ispostavilo da Crveni krst nema ni radnu snagu. Uprkos svemu Marjanović i Zelenikić su ponosni na svoje delo je su prema gruboj proceni odvezli robu koja je bila vredna više od 30.000 evra.

 

Zahvalnost Jevtiću

Miladin Zelenkić je vozač firme Trans Experts GmbH iz Grebminga u Štajerskoj, čiji je vlasnik je Džango Jevtić iz Salcburga, inače rođeni Jagodinac. Jevtić je besplatno uručio svoj kamion, koji je odvezao robu u Derventu na čemu su mu brojni zemljaci iz Linca, Velsa i okoline neizmerno zahvalni. Miladin Zelinkić je osim toga što je dobrovoljno vozio kamion, lično platio putarinu kroz Hrvatsku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.