Mađarska u znaku srpske kulture

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2014, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska u znaku srpske kulture

Na poziv predstavnika Kulturnog i dokumentacionog centra Srba iz Mađarske, predstavnici austrijskog odbora SKPD Prosvjeta prof. Srđan Mijalković, predsednik i prof. Svetlana Matić, član Upravnog odbora, bili su gosti na otvaranju Meseca srpske kulture u sali budimpeštanske Muzičke akademije "Franc List".

Dogovorena saradnja: Mijalković i Matićeva sa domaćinima

 

Nastupom domaćeg orkestra "Vujičić" i multimedijalnim autorskim projektom Serbian >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << džez bre, ova najveća kulturna manifestacija Srba u Mađarskoj svečano je otvorena uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora, gostiju iz Mađarske, Srbije, Austrije i Slovačke i brojnih predstavnika sredstava javnog informisanja.

Milan Đurić, predsednik Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj je u pozdravnom govoru istakao da ova manifestacija, koja se organizuje peti put, igra ulogu mosta i stvaranja zajedništva.

"Bez takvih mostova smo samo stranci koji se dovikuju sa suprotnih obala, a njihove reči se gube u huktanju silnog toka istorije - zato gradimo mostove", podvukao je Đurić.

Cilj Meseca srpske kulture nije lako definisati u jednoj rečenici, kako je rekao, a karakterišu ga dvojnost, koja se uočava u odnosima prošlost-sadašnjost, tradicija-savremena umetnost, kao i u odnosu prema srpskoj zajednici, pojedincu i otvaranju prema najširoj javnosti.

 

Srđan Mijalković i Svetlana Matić

 

Prisutnima se ispred mađarskih vlasti obratio dr Tibor Fedor, a ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Rade Drobac je podsetio da Srbi u Mađarskoj imaju duboke korene i dugu istoriju i da su mnogi od njih uspeli da održe svoj jezik, identitet i kulturu i vezanost za maticu Srbiju.

- Zbog toga Ambasada Republike Srbije daje punu podršku ovoj manifestaciji sada i ubuduće i učiniće sve što može da, sa svoje strane, pomogne njenu uspešnu realizaciju - istakao je on.

Povezivanje

Profesor Srđan Mijalković, predsednik Odbora SPKD Prosvjeta u Austriji je sa Milanom Đurićem i njegovim saradnicima razmotrio okvire buduće saradnje Srba u Austriji i Mađarskoj, uključujući i mogućnost povezivanja i organizovanja zajedničkih aktivnosti, na polju očuvanja srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta.

U okviru Meseca srpske kulture koji traje do 10. oktobra biće organizovane ne samo u Budimpešti, već i u ostalim mestima u Mađarskoj gde žive Srbi književne večeri, izložbe, koncerti, programi za decu, filmovi, modne revije i pozorišne predstave.

Posebno značajna manifestacija je Peštanski književni omnibus koji će ove godine biti održan 27. septembra u Budimpešti, a okupiće pisce i ljubitelje pisane reči iz čitave Evrope i matice.

Predstavnik Austrije biće književnica Svetlana Matić iz Beča, koja će ovom prilikom promovisati knjigu "O ljubavi s ljubavlju", koju je pripremila zajedno sa Aleksandrom Čotrićem, aforističarem iz Beograda .

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Mađarska u znaku srpske kulture

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2014, 09:37

Na poziv predstavnika Kulturnog i dokumentacionog centra Srba iz Mađarske, predstavnici austrijskog odbora SKPD Prosvjeta prof. Srđan Mijalković, predsednik i prof. Svetlana Matić, član Upravnog odbora, bili su gosti na otvaranju Meseca srpske kulture u sali budimpeštanske Muzičke akademije "Franc...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.