Koruška u znaku  srpskog folklora

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2014, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koruška u znaku srpskog folklora

Srpski klub "Nikola Tesla" iz Filaha, u pokrajini Koruška, peti put je okupio 10 folklornih društava iz četiri države, na tradicionalnoj manifestaciji Susret folklora na tromeđi, koja se održava od 2010. godine.

Zahvalnice domaćina predstavnicima klubova

 

Iz Republike Srpske stigli su KUD Kozara iz Prijedora i KUD "Milovan Gajić" iz Petrova. Iz Italije je tu bio SKUD Pontes-Mostovi iz Trsta, dok su su iz Slovenije doputovali članovi KPSSHD "Vuk >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Karadžić" iz Radovljica. Najbrojnija su bila srpska društva iz Austrije. Kod prijatelja i imenjaka došli su članovi srpskog kluba "Nikola Tesla" iz Linca, zatim KUD Božuri iz Licena, SK Balkan iz Špitala, SKD Zavičaj iz Klagenfurta. Uz srpske klubove bila je tu i austrijska igračka grupa iz Filaha, koja gaji dobre odnose s našim klubom.

 

Jedva čekaju Božurijadu

Sekretar Bojan Glišić posebno je istakao prijateljske odnsoe sa klubom Božuri iz Licena:

- Njih više od 70 je doputovalo i to je još više učvrstilo naše prijateljstvo. Oni su jedino društvo koje je od prvog susreta sa nama učestvuje na svakoj manifestaciji i već se radujemo predstojećoj Božurijadi, koji oni u maju organizuju u Licenu - pun je hvale za goste iz Štajerske, prvi operativac "Nikole Tesle".

 

Program je otvorio predsednika kluba domaćina Željko Ivančević, koji se uz pozdrave svim gostima, posebno zahvalio klubovima na dolasku i učešću na susretima koje organizuje udruženje iz Filaha. Ugledni gost iz gradske vlade Filaha, Harald Sobe, član gradskog odbora odnosno veća (Stadtrat) je došao umesto gradonačelnika Helmuta Mancenrajtera, koji je bio službeno sprečen. Sobe je posebno pohvalio srpsku zajednicu u ovom gradu i poželo svim učesnicima i gostima lepu i uspešnu zabavu.

  Atraktivno: Igrači su pokazali zavidno umeće

 

Folklorni program otvorila je mlađa grupa domaćina "Nikole Tesle". Bilo je raznih koregrafija, a posle više od četiri sata program završen nastupom članova KUD-a Pontes-Mostovi iz Trsta. Veliko oduševljenje u publici su izazvali učesnici iz Republike Srpske, KUD "Milovan Gajić" iz Petrova i Kozara iz Prijedora.

Veselo druženje je potom je nastavljeno uz muzičku grupu Novi maratonci.

Bila je organizovana i tombola sa vrednim nagradama. Sponzori su obezbedili kao glavnu nagradu LED televizor, koji je drugi put zaredom otišao u ruke gošći iz Vilaha koja nije krila oduševljenje.

Prilikom predaje zahvalnica, publici su se obratili i predstavnici klubova Božuri i Kozara koji su pohvalili organizaciju susreta i zahvalili na gostoprimstvu.

 

Gradonačelnik počasni član

U ime domaćina, Bojan Glišić se zahvalio gradskim vlastima na dobroj saradnji i predao Haraldu Sobeu povelju o počasnom članstvu, namenjenu gradonačelniku Filaha. Sobe je bio vidno iznenađen ovim gestom i zahvalio se u ime gradonačelnika, koji je u međuvremenu saznao za nagradu i odmah pozvao predstavnike kluba i izrazio veliko zadovoljstvo i zahvalnost.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.