Konačno u svom hramu?

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno u svom hramu?

Da li će parohija Sv. velikomučenika Georgija za Kraljevinu Dansku najzad imati svoj molitveni hram, svoju srpsku pravoslavnu crkvu? Ovo je trenutno najaktuelnije i najčešće pitanje koje poslednjih nekoliko meseci muči srpsko iseljeništvo na ovim prostorima severne Evrope. Inače, ovo je jedina parohija u Britansko-skandinavskoj eparhiji koja nema svoj molitveni dom.

Crkva koja je na prodaju

Natalija Lončar, Tina Lekić, Zorica Kenjić, Jelena Marsenić i Milena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Lončar

Protonamesnik Aleksandar se obraća prisutnima

 

Odlukom danskog Ministarstva vera o zatvaranju 20 "praznih" i ekonomski nerentabilnih crkava u Kopenhagenu, od kojih će se nekoliko i prodavati, ponovo se aktualizovala ideja o kupovini srpske crkve. U poslednjih skoro dve decenije, Srbima su bogoslužbena mesta bila iznajmljene školske sale, danske protestanske crkve i Ruska pravoslavna crkva.

 

Ideja o sopstvenoj crkvi se rodila još sredinom 90-ih godina, kad je grupa građana, predvođena idejom oca Alekseja (tadašnji sveštenik Ruske pravoslavne crkve) i blagoslovom episkopa britansko-skandinavskog Dositeja, krenula s idejom i prikupljanjem novčanih sredstava za kupovinu placa ili crkve. Nažalost, posle nekoliko godina rada, ova je akcija iz više razloga potisnuta u drugi plan i prestalo se sa sakupljanjem priloga.

 

Konto za priložnike

Prilozi se sakupljaju direktnim uplatama u banci, Danske bank: 4314 4959601726 ili uplatom članovima odbora. Sve informacije se mogu dobiti preko mail adrese: gradjodbor@gmail.com

i na parohijskoj stranici www.svetigeorgije.dk

Ali, sa sadašnjom prodajom nekoliko crkava u Kopenhagenu, Crkveni i Građevinski odbor, na čelu sa protonamesnikom Aleksandrom Samardžićem, ponovo je pokrenuo davno započeti posao i svojim radom se nada ispunjenju krajnjeg cilja. To je da i Srbi u ovoj skandinavskoj zemlji imaju svoj molitveni hram.

Da se najzad i Srbi u Danskoj ujedine i sagledaju svu istinu svog bitisanja u tuđini.

 

Svi oni zajedno naglašavaju i apeluju na sve Srbe, prvenstveno u Danskoj i Švedskoj, da pomognu i da se lično zauzmu u njegovom ostvarenju, svako prema svojim mogućnostima. Odaziv mora biti masovan, a podrška redovna, kako materijalna, tako i moralna.

 

Crkva koja je Srbima ponuđena, jeste Bavnehj kirke, Tranehavevej 21, 2450 Kbenhavn SV. i stavljena je na prodaju. Cena joj je 2,9 milona danskih kruna, a do sada je sakupljeno skoro polovina potrebnog novca.

Međutim, vremena nema puno! Crkveni i Građevinski odbor svakodnevno radi na prikupljanju novca i nada se da će naši ljudi shvatiti težinu ovog istorijskog trenutka koji se pojavio pred vratima srpske zajednice u Danskoj, i da će crkvu uspeti da otkupe pre drugih zainteresovanih. Takođe, već su započeti i konkretni razgovori sa predstavnicima Kirke fonda, fondacije u čijem je vlasništvu pomenuta crkva.

 

Na inicijativu nekoliko parohijana i privrednika, već je organizovano nekoliko donatorskih večeri. Za primer izdvajamo pet mladih devojaka, koje su samoinicijativno, sa blagoslovom parohijskog sveštenika, organizovale omladinsku zabavu, gde je i omladina dala veliki doprinos u sakupljanju priloga i time na konkretnom primerom pokazale odraslima da se i oni uključe.  

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.