Jugoslaviju nose u srcima

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugoslaviju nose u srcima

I posle više od šest decenija, 29. novembar, dan kada je u Jajcu 1943. stvorena nova Jugoslavija, obeležava se u Melburnu. Članovi Jugoslovenskog radničkog centra Bratstvo - Jedinstvo, u subotu su na upriličenoj zabavi u Nobl Parku, simbolično podsetili na praznik, koji se nekada slavio od Vardara do Triglava. Kako kažu, njihove zemlje - Juge.

Slavica Šarić

Branka Tomić, Dragan i Stanija Krivokuća

Neđa sa orkestrom

Posetioci zabave >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

 

Čuveni grb FNRJ iz Jajca, sa šest plamenova, trobojkom i zvezdom petokrakom, odavno je završio u muzejima ili u kućama onih koji tu zemlju još poštuju i ne žele da zaborave život proveden u njoj. Taj grb je prošle subote ponovo bio istaknut i tokom zabave u Melburnu.

Slavica Šarić, sekretarica centra Bratstvo - Jedinstvo ponosno kaže da oni za razliku od onih, koji nisu smeli da zaborave, nastavljaju da obeležavaju uspomenu na zemlju, u kojoj su "svi živeli slobodno, ravnopravno i ponosno govorili da su Jugosloveni".

 

Sećanja

Na pominjanje Jugoslavije neki imaju i gorka i neprijatna sećanja. Zemlja se raspala u neviđenom ratu, puno zla je počinjeno...

- Došla sam ovde 1995, ceo život sam provela u Jugoslaviji. Za mene je ta zemlja bila sve. Naravno, ne ljutim se na one koji tu zemlju ne vole ili smatraju da im je nanela neko zlo. Svako ima pravo na svoje mišljenje i veruje u ono što želi i poštuje. Za mene postoji samo Jugoslavija - izričita je Slavica Šarić.

- Ni danas posle toliko godina nismo zaboravili praznike svoje zemlje. Želimo da dok smo živi obeležavamo Dan republike i slavimo bratstvo i jedinstvo - kaže gospođa Šarić, napominjući da njihov klub okuplja sve ljude s prostora bivše SFRJ.

U prostorijama Noble Park Community Centre ponovo se čula himna nekadašnje Jugoslavije, a pristuni su pokazali da su i danas, toliko godina posle krvavog građanskog rata, ostali verni zemlji iz koje su došli u Australiju.

 

- Sve nas održava ljubav prema našoj zemlji. U klubu nastavljamo tradiciju slaganja, poštovanja i druženja, kao što smo se nekada poštovali. Jeste, danas nas ima malo, ali se nadamo da će nas biti više. Znajte jedno, ljubav na kraju uvek pobeđuje - poručila je sagovornica "Vesti", napominjući da je njihov klub otvoren za sve dobronamerne goste.

Radnički centar Bratstvo - Jedinstvo redovno obeležava i rođendan Josipa Broza Tita kao i Međunarodni praznik žena.

 

- Jednom nedeljno u mesecu u prostorijama našeg kluba u Nobl Parku organizujemo ručak za članove. Tu smo da se međusobno pomognemo, podelimo dobro i loše. Hvala i Australiji koja je nas izbeglice iz Jugoslavije ovako lepo primila - rekla na je gospođa Šarić.

Goste u Nobl Parku zabavljao je pevač Neđo Živaljević sa svojim orkestrom.

- Rođen sam kao Jugosloven, umreću kao Jugosloven - iskreno kaže Vinko Tadić, napominjući da se "pravi" Jugosloveni nikada neće odreći svoje zemlje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.