Internacionalna solidarnost

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internacionalna solidarnost

Sjajno, nezaboravno, fantastično - pljuštali su komentari posle dobrotvornog koncerta koji je u ponedeljak uveče održan u impozantnom Ruskom domu u Berlinu i koji je, i pored kratkog vremena za organizaciju, uspeo da okupi više od 350 domaćih i stranih posetilaca.

Završna slika: Buketi cveća za učesnike

 

Povod je u prvom redu bilo prikupljanje novca za pomoć poplavljenima u Srbiji, ali je tokom večeri sam koncert postao događaj po sebi, o kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su svi govorili, što zbog izvanrednih umetnika koji uspešno rade u Berlinu, što zbog tradicije i lepote srpske pesme i igre s kojom su se neki posetioci prvi put susreli, što zbog zadivljujuće solidarnosti umetnika drugih nacija u Berlinu, koji su bez oklevanja pristali da nastupe i pomognu Srbiji.

Za Srbiju: Džerman dens sensejšn

Baletska škola Renate Leković

Ansambl Srpsko-nemačke zajednice

Uroš Ugarković i Katarina Bradić

Sara Meštrović

Sopran Marija Mitić

Etno grupa "Gora"

Reanata Leković i baronesa Švajnsberg sa balerinama

Miloš Stipić zahvaljuje organizatorima i publici

 

U ime ambasade Srbije Miloš Stipić se zahvalio najpre Ruskom domu, svim umetnicima -učesnicima, Centralnom savezu Srba i posebno Renati Leković za energiju i umetničku organizaciju programa.

 

Od prodaje karata 5.470 evra

Od prodaje karata je sakupljeno 5.470 evra, koji će biti uplaćen na podračun ambasade gde se skupljaju svi ostali prilozi i donacije naših i nemačkih građana, a zatim prebačen na račun Ministarstva finansija kao centralni račun za prikupljanje sredstava, potvrdio je Miloš Stipić.

- Pre deset dana počela je borba protiv najveće vodene katastrofe koju je Balkan ikada doživeo. Postoje mnoge slike te nesreće i jedna slika nade i spremnosti da se pomogne. Iza talasa pustošenja je usledio talas solidarnosti. Region sa teškom prošlošću je ujedinjen. Taj duh solidarnosti, oseća se i u Berlinu. Školski razredi, mladi ljudi i stotine građana dobre volje su organizovali prikupljanje pomoći i donosili pakete u ambasadu. Samo zajedno smo uspeli da za šest dana pošaljemo preko 20 tona pomoći u Srbiju za žrtve poplava. Veliko hvala svima - rekao je Stipić.

 

Koncert je otvorio pijanista Pančo Vladigerov, unuk najpoznatijeg istoimenog bugarskog kompozitora. U bogatom i raznovrsnom dvočasovnom programu bilo je od svega i za svačiji ukus i dušu: Za vrhunski umetnički doživljaj su se pobrinule operske pevačice Katarina Bradić i Marija Mitić uz klavirsku pratnju Uroša Ugarkovića, zatim solistkinja Štatsbaleta Sara Meštrović, Dragan Radosavljević i Kristijan Nikulevsku (violina i klavir), violinistkinje Miljana Vujović, Natalija Pogarkova, Ksenija Zečević, Marija Mika i čelistkinja Sara Minemeto.

 

Duhovni prijatelj

Dugogodišnji prijatelj srpske crkve Detlef Rimer, evangelistički sveštenik je rekao da je veče bilo veličanstveno i uzbudljivo.

- Srpsku kulturu znam samo preko sveštenika Dragana Sekulića, jer se srećemo na opelu za stradale logoraše u Lukenvaldeu. Poznajem vašu kulturu kroz pesme pravoslavne crkve koje su veoma dirljive, a u njima sam i večeras mogao da dodatno uživam.

Izvorni su bili nastupi folklornog ansambla Srpsko-nemačke zajednice, etno-grupe Gora i crkvenih horova "Stefan Dečanski" i Serafimi. Istinski biserčići večeri bile su balerine iz škole Renate Leković, koje su bile neka vrsta spone među različitim tačkama i ujedno potvrda da je Renata činila dušu čitavog projekta.

Sam kraj koncerta je bio eksplozivan: Poznata bugarska koreografkinja Ofelija Vilanova, koja radi za čuvene svetske zvezde i nemačku televiziju, dovela je svoju trupu Džerman dens senzejšn sa Mirekom Osovskim kao Tinom Tarner, koji su zapalili binu i publiku.

 

Otkrila ljubav prema Srbiji

 

Gost na koncertu bila je i baronesa Donata fon Šenk cu Švajnsberg, potpredsednica Crvenog krsta Nemačke, koja je bila fascinirana onim što je videla na koncertu.

- Ova raznovrsnost - mali i veliki umetnici, različiti izrazi lica, sjajni folklor i glasovi - važno je da tradicija i maternji jezik i dalje živi, bez obzira u kojoj zemlji se neko nalazi. Ne napuštamo šta smo poneli od kuće, ali se otvaramo prema zemlji u kojoj živimo. To je znak integracije. Jednom rečju: Sjajno - naglasila je baronesa.

Ona je dodala da CK Nemačke ima odličnu saradnju sa organizacijom Crvenog krsta u Srbiji i da su sami organizovali brojne apele za pomoć, pre svega u donacijama.

- Nadam se da ću imati priliku da sa Crvenim krstom otputujem za Srbiju i vidim šta se tamo dešava. Čini mi se da sam večeras upravo otkrila svoju ljubav prema Srbiji - dodala je potpredsednica Crvenog krsta Nemačke.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.