Hram u novom ruhu

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hram u novom ruhu

"Najmlađi" hram u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u pokrajini Baden-Virtemberg je onaj posvećen Prepodobnoj majci Paraskevi u Karlsrueu. Početkom godine su vernici na čelu sa lokalnim sveštenikom Aleksandrom Škorićem kupili crkveni centar od katoličke i evangelističke crkve. Polovinom juna završena je sva neophodna birokratska procedura i crkva je od tada i zvanično u vlasništvu naše crkve. Nalazi se na adresi Erzbergerstr. 170 , 76149 Karlsruhe - Nordstadt.

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Dopunska škola

U sklopu parohijskog centra je i učionica u kojoj se odražava verska i dopunska nastava na srpskom jeziku. Želja sveštenika je da crkva i hram postanu mesto okupljanja i duhovni centar Srba i ostalih pravoslavaca u Karlsrueu i okolini.

- Jedan deo sredstava prikupljen je prilozima vernog našeg naroda parohije, a za ostatak smo se kreditno zadužili. Objekat je u dobrom stanju ali treba dosta da se uradi kako bi hram vizuelno poprimio oblike pravoslavne bogomolje - kazao je sveštenik Škorić.

Zbog toga je crkveno-upravni odbor na čelu sa sveštenikom odlučio da počne sa uređenjem unutrašnjosti hrama. Preko leta ( u julu mesecu) su uređeni zidovi i plafon crkve i promenjen stari pod.

- U međuvremenu smo pokrenuli akciju za prikupljanje sredstava kako bismo radili podno grejanje i pod prekrili granitnim pločicama. Ideja je bila da svaka porodica finansira po jedan kvadratni metar poda (u visini od 100 evra) i da na taj način svi zajedno ugradimo sebe u naš hram - pojasnio je sveštenik Škorić. Krajem avgusta ugrađeno je podno grejanje i sveštenik se i preko našeg lista zahvaljuje svim parohijanima koji su pomogli njegovoj parohiji.

- Radove u vrednosti od 7.000 evra izveli su Mihajlo Šmitran, Željko Stojanović, Milijan Lazić i Dane Đurić. Naravno veliko hvala i svim ostalim parohijanima koji su učestvovali u dosadašnjim radovima - kaže Škorić.   

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.