Dijaspora živi za Lipovačke letnje noći

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2014, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora živi za Lipovačke letnje noći

Dvodnevna, najmasovnija i najsadržajnija seoska kulturno-zabavna manifestacija u Gornjoj Resavi, Peti dani dijaspore, pod nazivom Lipovačke letnje noći i ove godine je u selu Lipovica okupila veliki broj posetilaca iz despotovačke i žagubičke opštine.

I skoku udalj najbolji je bio Emil Kostić

Jedna od atrakcija: Navlačenje konopca

Izbor za najlepšu pastiricu i najlepši par

Zanimljive koreografije: Fokloraši su pokazali bogastvo naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tradicije

Takmičenje u predenju vune

 

Na radost brojne dijaspore iz ovog kraja, koja živi za ovaj narodni praznik, u organizaciji mesnog društva Lipa i pod pokroviteljstvom opštine Despotovac, na programu je bilo dvadesetak manifestacija.

 

Folklori

I ove godine su nastupili folklori, pa je ovo bila prilika da publika vidi KUD Javor iz Sladaja, Foklorni ansambl KUSD "Branko Radičević" iz Kisača , KUD Merak iz sela Vukašinovac kod Aleksinca, KUD "Dr Nikola Janković-Nidža" selo Korman kod Aleksinca, KUD Gaj iz Gaja opstina Kovin, KUD "Paja Marganović" Deliblato, opština Kovin.

Oni koji naporno rade u inostranstvu, došli su da se za vreme godišnjeg odmora sretnu sa svojim Lipovčanima na pradedovskim ognjištima. U toku dva dana trajanja posetioci su imali priliku da prisustvuju takmičenjima u tradicionalnim srpskim igrama, klis, nadvlačenje konopca, skok udalj, bacanju kamena s ramena, trka dece sa jajetom u kašici, odbojka na travi za žene, takmičenje u ispredanju vune i hajdučki višeboj.

Takođe, održan je, prvi put u okviru ove manifestacije, Sabor kozara i ovčara Srbije, kao i izbor za najlepšu pastiricu i najlepši pastirski par. Revijalni deo manifestacije obuhvatio je izložbu domaće hrane, likovnih radova, letenje paraglajderom, vožnju džipovima i bogat kulturno-umetnički program. Članovi udruženja Beli orlovi iz Beograda u srednjovekovnim odelima prikazali su veštine razoružavanja.

 

Sabor kozara i ovčara

U okviru manifestacije održan je i prvi Sabor kozara i ovčara Srbije. Inicijator održavanja sabora u Lipovici bio je predsednik Saveza udruženja kozara i ovčara Srbije Milan Rainović iz Kisača.

Lentu najlepše pastirice zajednički su ponele Dunja Nestorov iz Kragujevca i Sofija Milanović iz Lipovice. Najlepši pastirski par su Aleksandra Dobrosavljević i Nikola Vučković iz Sladaje.

U hajdučkom višeboju, pobednik je Peko Stanojević iz Kamenova (Petrovac na Mlavi), a u bacanju kamena sa ramena Mile Jovanović iz Lipovice. U skoku udalj najbolji je bio Emil Kostić iz Beograda.

 

Gosti

Među uglednim gostima bili su Dragan Glamočić, savetnik predsednika Srbije, Vladan Milošević predsednik SO Despotovac, Nikola Nikolić, zamenik predsednika opštine Despotovac, Milanka Cveković, predsednik Grupacije za manifestacioni turizam u Privrednoj komori Srbije.

U trci za decu s jajetom od 1 do 4 razreda pobedio je Nemanja Radosavljević iz Lipovice, a od 4 do 8 razreda Milan Mišković iz Lipovice. U najatraktivnijoj disciplini, nadvlačenju konopca, u ekipnom takmičenju pobedila je ekipa farme koza Bela reka, selo Bliznak (opština Žagubica), a na međuopštinskom pobedila je ekipa Žagubice.

Posebno interesantno je bilo takmičenje u ispredanju vune. Najbolja prelja je Rada Miladinovic iz Lipovice. - Dokazali smo opravdanost organizovanja ove manifestacije. Mnogi su zavoleli Lipovačke noći, pa je iz godine u godinu broj posetilaca sve veći - kaže Bojan Milanović, predsednik Udruženja Lipa.

Inače, Lipovica je rodno selo Mališe Ilića, pokojnog predsednika Saveza Srba u Austriji, velikog srpskog patriote i pregaoca srpske dijaspore.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.