Dijaspora neće pričati srpski!

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2013, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora neće pričati srpski!

Očuvanje srpskog jezika u dijaspori biće "nemoguća misija" ukoliko se država Srbija organizovanije ne angažuje. Kako sada stvari stoje, izvesno je da će se srpski jezik u dijaspori jednog dana potpuno izgubiti, jer maternji jezik migranata u rasejanju ima svoj životni vek. Istovremeno, ćirilica u dijaspori nema budućnost.

Ovo su osnovne teze istraživanja među našim ljudima u Ingolštatu, koje je provela Julijana Vuletić, profesorka Filološko-umetničkog fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Univerziteta u Kragujevcu. Ona priprema doktorski rad na temu "Proces zamene jezika i promene izazvane kontaktom srpskog sa nemačkim jezikom u govoru Srba u Nemačkoj".

Mesec dana Julijana Vuletić družila se sa našim ljudima u Ingolštatu, a podršku su joj pružili članovi Srpskog kluba "Sveti Sava", posebno članovi uprave Radmila Agić i Sanja Petruševski. Ona je obavila razgovore i anketu sa 30 odraslih i 22 dece, pripadnika tri generacije u ovom gradu.

 

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU DNEVNOG LISTA "VESTI"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.