Dijaspora čuva svoje korene

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jun.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora čuva svoje korene

Predstavnici Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra (KDSCM) iz Budimpešte bili su, krajem prošle nedelje, gosti odbora SPKD "Prosvjeta"u Austriji.

Zajedničko delovanje na kulturnom polju

Saradnja: Doprinos borbi za opsatanak srpske kulture

U sali hrama Svetog Save, u trećem bečkom okrugu, u ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik "Prosvjete" u Austriji, profesor Srđan Mijalković, istakavši da je ovo još jedan u nizu susreta Srba koji žive >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u dijaspori, koje "Prosvjeta" organizuje, a cilj im je povezivanje i zajedničko delovanje na polju očuvanja srpske kulture, jezika i nacionalnog identiteta.

U ime Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, govorio je Milan DJurić, direktor ustanove. On je ovom prilikom predstavio ovu instituciju kao relevantnog partnera u pogledu kulturne saradnje na evropskom nivou. DJurić je istakao da se Srpski kulturni centar nalazi na prestižnom mestu u Budimpešti, u ulici Nađmeze, kako mnogi vole da kažu "na peštanskom Brodveju".

Srpski Centar je je otvoren za publiku, a na izvestan način, predstavlja izlog srpske manjine u Mađarskoj i izlog Srbije u Budimpešti i rasejanju uopšte.  Posebno je podvukao da je Srpski kulturni centar na polju kulture relevantan zastupnik Srba u Mađarskoj i da mu je jedan od osnovnih zadataka da produbljuje saradnju sa ostalim samoupravama, udruženjima, organizacijama, institucijama Mađarske, institucijama kulture Republike Srbije i regiona. Prisutan je u kulturnom životu Srba, ali i većinskog stanovništva Mađarske.

O kulturnim aktivnostima govorila je Diana Kondić DJurić, koordinator programa, koja je ovom prilikom održala zanimljivu video prezentaciju. Ona je istakla da se u Srpskom kulturnom centru, na godišnjem nivou, organizuje oko 90 različitih kulturnih manifestacija. Svoje programe KDCSM, kako je rekla, obavlja na nivou cele države, a svoje programske aktivnosti realizuje kroz razne muzičke, pozorišne, književne, izložbene, dečje, jezičke, folklorne, likovne programe, sopstvenu produkciju, izdavaštvo.

KDCSM je svoj ugled stekao ne samo među Srbima i Mađarima, već i u matici, a i u dijaspori. Naglasila je da očuvanje srpskog jezika u dijaspori predstavlja značajan faktor za opstanak jednog naroda i da ovakvi susreti daju doprinos u borbi za opstanak srpske kulture na svim prostorima gde žive Srbi.

Centar poseduje i biblioteku-arhivu sa preko 5.000 različitih naslova.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.