Da sarađujemo i  pomognemo matici

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2014, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da sarađujemo i pomognemo matici

Zajednica srpskih klubova u Beču osnovala je Klub srpskih privrednika Austrije, kojem je cilj povezivanje srpskih i austrijskih privrednika sa Srbijom i Republikom Srpskom i promovisanje mogućnosti za investiranje u Srbiji i RS.

Uskoro plan rada: Radno predsedništvo skupštine

 

Ciljevi Kluba su i, kako je objašnjeno na Osnivačkoj skupštini, povezivanje preduzeća u Beču sa privrednim institucijama u Srbiji i RS, predstavljanje ekonomskih potencijala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbije i RS putem prezentacija i učešća na izložbama i sajmovima, izrada projekata u saradnji sa privrednim komorama Beča, Srbije i RS, administrativno-tehnička pomoć preduzećima iz Beča u realizaciji projekata i poslova sa firmama iz navedenih regiona, a sve u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

 

Predsedništvo

Na Osnivačkoj skupštini izabrano je Predsedništvo Kluba srpskih privrednika, koje će predvoditi predsednik Dejan Bošković ( Vosloh Kiep GmbH). Članovi su Željko Bobar ( KoCos Tećnologdž ), Radovan Ivetić ( Strig Metall ), Ljubomir Milikić ( Car Gerust Bau GmbH ), Radovan Tomas ( Rado Sport ) i Borislav Kapetanović ( Unilja ).

Klub će pružati tehničku pomoć prilikom predstavljanja projekata i proizvoda iz Srbije i RS u Austriji, održavaće informativne manifestacije za srpske privrednike u Beču u saradnji sa Privrednom komorom Beča, odnosno Austrije, kao i informativne manifestacije za bečke firme u saradnji sa Privrednim komorama Srbije i RS u cilju tehničke i pravne podrške prilikom nastupa ovih firmi na tržištima regiona. Baviće se savetovanjem na srpskom jeziku za preduzetnike u Beču iz svih oblasti poslovanja.

- Naša inicijativa je bila na osnivanju kluba privrednika iz Beča, ali je skupština predložila da se aktivnost proširi na celu Austriju, što je svakako dobro te je i početni predlog imena kluba sa Kluba srpskih privrednika u Beču postao Klub srpskih privrednika Austrije - objasnio je inicijator, Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

  Mnogo zainteresovanih: Puna sala

 

On je pozvao sve zainteresovane privrednike i pojedince da se priključe radu Kluba i najavio da će Predsedništvo u naredna dva meseca napraviti predlog plana rada.

Ideja za osnivanje udruženja je nastala 2010. godine kada su anketirana 243 srpska privrednika u Beču. Jedan od zaključaka je bio da srpski privrednici žele bolju saradnju i povezanost u Beču kako bi na taj način dali doprinos jačanju bečke privrede, i s druge strane podržali privrednu saradnju sa Srbijom i RS.

Prvi rezultat tih razmišljanja je bilo osnivanje BKS (bosansko-hrvatsko-srpskog) biznis kluba. Međutim, taj klub nije mogao da ostvari ciljeve koji su se očekivali, pa se vratilo prvobitnoj inicijativi. Uz podršku Kancelarije za dijasporu u Vladi Srbije i Privredne komore Srbije uprava Zajednice je donela odluku o osnivanju Kluba.

 

Pismo podrške

U pismu podrške Slavka Drašković, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu čestitala je na osnivanju Kluba ocenila da je važnost ovakvog udruženja u tome što će unaprediti informisanost, podstaći projekte i ekonomske veze sa maticom. Osnivanje Kluba srpskih privrednika je, prema njenim rečima, još jedan korak ka uključivanju dijaspore u razvoj malih i srednjih preduzeća i lokalno povezivanje, kao i stvaranje čvršćih ekonomskih veza dve zemlje.

"Austrija je, kao što znamo, povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na četiri miliona evra i zato tu konkretnu pomoć treba iskoristiti na najbolji mogući način i pretvoriti u rezultate koje svi očekujemo", dodala je ona.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.