Bosanska kafa mi spasla život

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanska kafa mi spasla život

Dnevnike o ratnom Sarajevu koji su nastali od 1992 do 1994. godine, slikar Darko Vulić poklonio je muzeju u Delemontu, pa je tako priča u rečima i crtežima našla zauvek svoje mesto u muzejskoj postavci.

Posetioci na izložbi sarajevskih dnevnika

 

Reč je četiri sveske, dve sveske formata A4 i dve formata A3 sa skoro 400 listova dnevnika. U njima je Darko pisao i paralelno crtao (u pero tehnici) dešavanja u ratnom Sarajevu.

- Odneo sam dnevnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u muzej u Delemontu i njima su se veoma svideli, pa su mi organizovali izložbu. Nakon toga sam odlučio da moji sarajevski ratni dnevnici ostanu baš u muzeju u Delemnotu, jer oni imaju odličnu arhivu i dobre uslove za čuvanje. Posebno sam bio iznenađen činjenicom kad su mi u muzeju rekli da ima

interesa da studenti istorije prouče te moje dnevnike.

 

Izložba sarajevskih dnevnika bila je odlično posećena, bilo je puno zainteresovanih kojima je autor objašnjavao crteže, a svoje utiske koje je pored njih zabeležio preveo je na francuski jezik tako da su i posetioci Švajcarci, mogli sve da pročitaju i saznaju.

 

Dnevnici zauvek u muzeju u Delemontu

 

 

Tema za istoričare

- Vreme čini svoje, i ti događaji koje sam preživeo i koje u sebi nosim 20 godina, za mene u to doba su strašni, nisu više noćna mora već neka priča. Pokušao sam da ne ulazim u političke diskusije iako u tom periodu, a i danas, to nije moguće izbeći. Možda i zbog toga mi je drago da dnevnici više nisu kod mene, umoran sam od svega, a čini mi se i narod od svih tih priča iz prošlosti. Srećan sam što su dnevnici na sigurnom, ali i što su sada tema za istoričare - veli Darko.

- Bosanska kafa koju sam kuvao je prijala domaćinima, a meni lično bosanska kafa je spasla život, zato je uvek rado skuvam i pijem veli Darko, i nastvlja priču:

- Druga je godina rata, bio sam u svom stanu u Sarajevu, uzeo sam papir, seo i počeo crtati. Pozvao me komšija na kafu. Čula se jaka eksplozija. Posle popijene kafe vratio sam se u svoj stan, koji je bio izbušen gelerima od granate, koji su bili po zidovima, podu, plafonu... Moja stolica, tabla i papir za crtanje bili su takođe izrešetani . Da sam tada odbio kafu, danas više ne bih bio među živima. Zato kafa, i to bosanska, ima za mene posebnu važnost, jer mi je ona i bukvalno spasila život - ispričao je Darko.

 

- Već duže vreme sam od Bazela, Lozane do Ženeve tražio mesto gde da ostavim moje sarajevske ratne dnevnike, jer sam osetio kako ih više ne mogu čuvati u ateljeu (već 20 godina!). Čuvao sam ih kao neku vrstu magičnog objekta, posebnog u mom životu. Neki muzeji su želeli te dnevnike ali nisu imali dobar arhiv pa ih njima nisam dao - priča Darko i priseća se i tih ratnih dana, proteklog vremena, za koji kaže da je sada na istoričarima da ih analiziraju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.