Boravak u Beču leči rane

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boravak u Beču leči rane

Od 13. do 23. avgusta u Beču i u pokrajini Donja Austrija borave mladi, uzrasta od 14 do 18 godina, iz poplavljenih područja sa Balkana na poziv Austrijskog omladinskog radničkog pokreta.

Oporavak od nevolja: Mladi u austrijskom parlamentu

 

Kako organizatori ističu, namera je da kroz ovu humanitarnu akciju mladi iz poplavama pogođenih područja dobiju makar mali predah od teške situacije. Akcija je organizovana uz podršku grada Beča i nekolicine sponzora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Oko 50 mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, iz područja ugroženih poplavama, boravi trenutno u Beču, gde su u sredu posetili austrijski parlament.

Mladi iz poplavljenih područja obišli su parlament i potom je u njihovu čast priređen prijem u poslaničkoj sobi, gde su sa njima razgovarali poslanici Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Nurten Jilmaz i Andreas Šider, inače članovi austrijsko-bosanske, odnosno austrijsko-srpske grupe prijateljstva.

 

Minut ćutanja

Gosti s prostora bivše Jugoslavije minutom ćutanja odali su poštu nedavno preminuloj predsednici parlamenta Barbari Pramer kojoj je, kako je istakla Jilmaz, ova poseta bila veoma bitna.

Pre parlamenta mladi su posetili i Kancelariju austrijskog kancelara.

- Mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske su pozvani zahvaljujući odličnoj saradnji sa Savezom izviđača Beograda, kao i novouspostavljenoj saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Obrenovac, odredom Izviđača Semberija i mrežom mladih Hrvatske. Ovim projektom se nadamo da će oni imati nezaboravno i lepo putovanje, da će steći nove prijatelje, upoznati Beč i kulturu same Austrije - istakla je uoči posete koordinator projekta Tijana Milinković.

U danima poplava Austrijski omladinski radnički pokret sakupio je 15 tona humanitarne pomoći u vrednosti od oko 50.000 evra i poslao je zahvaljujući Savezu izviđača Beograda i privatnim kontaktima iz Bosne i Hercegovine u ugrožena područja.

- U maju smo prilikom primopredaje humanitarne pomoći videli deo razmera katastrofe i koliko je ljudima potrebna pomoć u svakom smislu. Nažalost, ne možemo sve gubitke da nadoknadimo, ali se nadamo da ćemo ovom organizacijom boravka mladih u Austriji da bar nekima priuštimo mali oporavak i prikupljanje snage za suočavanje s poteškoćama izazvanih poplavama - istakla je Milinković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.