Biće za leb i na leb

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2013, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće za 'leb i na 'leb

Nekadašnjem štićeniku Humanitarnog mosta Srboljubu Stankoviću, iz sela Kozji Dol kod Trgovišta, uručena je donacija vredna 100 australijskih dolara anonimne dobrotvorke iz Di Vaja, predgrađa Sidneja. Novac je dobrodošao. Zimu je gurao s primanjima manjim od 50 evra mesečno.

Srboljub Srba Stanković  

 

Do Kozjeg Dola, na 60-ak kilometara severoistočno od Vranja, teško se dolazi i u martu. Stiže se samo terenskim vozilom. Od Trgovišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nas je pratila kiša, vozili smo kroz blato, savladavali krivine, razlokan put, odrone... Srba stanuje sa bratom Novicom u prostoriji stare škole koja je preuređena za njih. Glavni organizator dolaska do Srbe je mladi sveštenik iz Trgovišta Dejan Škarić.

 

Kupiće kokoške

Srba se dogovorio sa starijim bratom Novicom, takođe napaćenim teškim i nesigurnim životom, tokom lutanja Makedonijom i Srbijom, da ovom donacijom kupe dve-tri kokoške. Tako će imati jaja i pilećeg mesa uz luk i salatu koje su posadili na parčetu zemlje pored reke.

- Hvala za ovoliki parički. Bogorodička neka pomogne na ljudi koji se mene sete u današnje lošo vreme, a ja za njih će se molim, i kad stanem ujutru i kad legnem uveče. Nemah sreća da me gleda majka, umre mlada, a za tatka i ne znam, imaše četiri godine kad on dođe iz rudnika, legna u kevert i umre. Svaka parička za mene je golema, da ne brinem da li će imam za 'leb i na 'leb. Ne jedem mnogo, želudica mi malečka, takav sam ostao od detinjstvo kad me zlotvori mučiše i pamet iz glavu isteraše - kazuje po ko zna koji put svoju muku Srba istim povodom.

Prvi put smo pisali o ovom mladom ovčaru, zlostavljanom u detinjstvu, pre nekoliko godina kada se u vranjskoj bolnici i lečio i stanovao jer nije imao kuda. Tada smo ga često posećivali i nosili pomoć čitalalaca "Vesti". Ni sada nije dobar sa zdravljem, vidi mu se na licu koje je pre vremena ostarelo.

- Nešto se uvuklo u mene, neki đavo kao da je. Ne daje mira - kaže Srba.

Ostavljamo ga sa željom da ga zdravlje služi, da mu crne misli što manje dolaze, da bude što više sa ljudima i da dobijenim novcem kupi nešto što će obradovati njega i brata.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.