Beba se zove Tesla

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba se zove Tesla

Kada je Alisa Tojčić bila pred porođajem, sedela je jednog dana u restoranu i sa svojim partnerom Njilfredom Moreom Wilsonom na salvetama je ispisivala imena za buduću bebu. Doktori su rekli da će biti devojčica. Alisa im nije puno verovala, jer pre nego što se rodila njena starija kćerka Anđelina, bilo joj je rečeno da nosi sina.

Tesla sa mamom, tatom, sestrom i bakom Ljljom

 

- Nijedno ime koje smo pisali po salvetama nije nam se dopadalo. Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smo pisali, i ništa nismo odlučili. Kada smo izašli iz restorana, ja sam imala viziju, videla sam crni zid i na zidu jednu belu ciglu na kojoj je pisalo Tesla. Ponavljala sam u sebi tri zadnja slova sla, sla, i nekako mi je to zvučalo ženstveno, lepo. Rekla sam Papitu, kako njenog partnera svi zovu i u Kanadi i na Kubi odakle je poreklom, da mi se to ime sviđa, i on je odgovorio da je i njemu lepo. I tako se naša devojčica koja sada ima dva meseca zove Tesla.

 

Navikavanje

Imenom Tesla ispočekta nisu baš bili oduševljeni stariji članovi Alisine porodice. Njena majka Ljilja mislila je da je ime neobično za devojčicu, ali sada ga je prihvatila i navikla se. Tetka je kazala da kada čuje to ime pred očima joj se stvori lik Nikole Tesle. Jedino je Alisin brat od početka mislio da je ime baš cool i da lepo zvuči. Sada se svi slažu da pristaje malenoj, preslatkoj devojčici. Za Anđelinu, njena sestrica je kao lutka, ime ne igra nikakvu ulogu. Važno je da su obe sa svojom mamom i da imaju stabilnost u svojoj porodici.

Pre Teslinog rođenja mama Alisa je bila odlučila da se vrati u školu i da završi koledž za nutricionistu. U snu joj se, kaže, jedne noći javio dečak i rekao joj da će ponovo doći kad ona završi školu. I došla je Tesla, veli Alisa, koja tako na svoj način tumači ove događaje i rođenje svoje kćerkice. Pitamo Papita da li je znao ko je Nikola Tesla po kome je njegova bebica dobila ime. Odgovara da nije imao pojma, ali da mu se ime, odnosno prezime u ulozi imena jako svidelo. U međuvremenu je ponešto o Tesli i naučio.

Mala Tesla je preslatka beba, čim je sita, ona je mirna i strpljivo je pozirala sa mamom, tatom i polusestrom Anđelinom za fotografije za "Vesti". Tu je bila i baka Ljilja Tojčić da pomogne i da se druži sa starijom unukom Anđelinom, pričljivom, osmogodišnjom devojčicom koja se sa Papitom stalno "prepire".

- Ma, oni se baš vole, kaže mama Alisa i dodaje da je Papito taj koji sprema Anđelinu za školu, priprema joj užinu i brine se da sve školske obaveze završi na vreme.

 

Čvarci i obloge

Pitamo Alisu kako su se upoznali. - U šoping centru. I da znate vrlo smo slični, ne samo kao osobe, nego i po kulturi, navikama. Papito vrlo često zna reći kada gleda šta ja spremam ili kako se ponašam u određenim situacijama: pa i mi to pravimo, ili i mi to radimo na Kubi. Na primer, na Kubi oni imaju čvarke i zovu ih ćićarong. Stavljaju nauljenu krpu na pluća onom ko kašlje i ko je bolestan. To nas je, nekako i spojilo i vrlo dobro se razumemo.

Dvomesečna Tesla je jedina devojčica sa tim imenom u zajednici ljudi sa prostora bivše Jugoslavije u Torontu. Ni mi, ni naši sagovornici nismo nikada čuli, ili pročitali o nekom ko se tako zove, ni u Kanadi, ni u Srbiji. Da li će ova beba stvoriti trend ovog ženskog imena videćemo, ali ni njeno rođenje nije se desilo u baš uobičajenoj zajednici, po merilima naših ljudi. Alisa je rođena u Torontu od majke poreklom iz Slavonske Požege i oca iz Zvečana.

 

Dete je razvedenih roditelja. Papito je stariji od Alise 16 godina, izgubio je nogu iznad kolena u nesreći na poslu kao dvadesetogodišnjak. Nosi protezu na kojoj su kubanska, srpska i kanadska zastava. Tako na simboličan način objedinjuje svoj život vođen u dve države i ljubavnu priču sa ženom poreklom iz treće.

Naravno, na prvom mestu u njegovom srcu je Kuba. Na ostrvu mu i dalje žive otac, brat i dve sestre. Alisa je s njim bila na Kubi, on nije još posetio Srbiju. Papito je sportista, paraatletičar, tačnije bacač diska i kugle. Nosilac je kanadskog rekorda za 2007. godinu, a u tim disciplinama je branio boje Kube na takmičenjima.

 

Profesionalno je igrao košarku u invalidskim kolicima pet godina u Španiji i želja mu je da ponovo poseti tu zemlju. Nada se da će se kvalifikovati za parapanameričke igre sledeće godine u Torontu.

Pitamo ga kada će u Srbiju sa malom Teslom. Voleo bih jednog dana, naravno, ali prvo Kuba na kojoj nije bio nekoliko godina, pa Španija. Ipak, srpska hrana mu je na prvom mestu. Obožava ćevape, ajvar, pite i bureke, sve sa roštilja, sarme. Sav se u osmeh pretvori kada o tome priča.

Papito dodaje da je i činjenica da obe zemlje imaju komunističku tradiciju što ima veliku ulogu u njihovom međusobnom razumevanju.

- Na neki čudan način mi se dobro slažemo, veli.

Za svoju devojčicu neobičnog imena Alisa i Papito nemaju nekih velikih očekivanja. Ne misle da treba da postane genijalac, nego da postane dobar čovek i srećna i ispunjena osoba. I misle da treba puno da je vole i podržavaju na bilo kom putu koji odabere.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.