Bambijeva kruna godišnjeg rada

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bambijeva kruna godišnjeg rada

Bečki KUD Bambi održao je proteklog vikenda godišnji koncert na kojem je okupio prijatelje iz Austrije, Italije, i domovine. Sala škole Lerhenfeldgase bila je popunjena do poslednjeg mesta, a publika je od početka do kraja pažljivo pratila svaki nastup.

KUD Bambi, Aleksić i Sonja Kote

Kragujevački oktobar - Materzburg

KUD Krajišnik, Vilhelmzburg

KUD Bora Stanković, Beč

KUD Vlastimir Pavlović Carevac, Smoljinac

KUD >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Bradarac

KUD Vuk Karadžić, Temerin

KUD Vuk Karadžić, Trst

 

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su KUD-ovi "Vuk Karadžić" iz Trsta, istoimeno društvo iz Temerina, Krajišnik iz Vilhelmzburga, Kragujevački oktobar iz Materzburga, "Bora Stanković" iz Beča, Bradarac iz Bradarca kod Požarevca i "Vlastimir Pavlović Carevac" iz Smoljinca kod Požarevca.

 

Naravno, folklor KUD Bambi oduševio je publiku, u kojoj su bili brojni ponosni roditelji.

 

Ugledni gosti

Godišnjem koncertu prisustvovali su, između ostalih, Sonja Kote, referent za integraciju u 16. bečkoj opštini, Petrik Sas, zamenik predsednika 17. bečkog okruga, Karin Flajšhaker iz MA 17, i ispred bečke policije Mladen Mijatović.

  Stigli prijatelji

Direktor Bambija Zoran Aleksić objasnio je da se godišnjim koncertom završava još jedna uspešna godina.

On je kazao da su na priredbu u Beč pozvana društva sa kojima Bambi ima dugogodišnju saradnju i sa kojima članovi imaju rodbinske odnose.

Godišnji koncert za pamćenje bio je podeljen na tri bloka. Dva bloka bila su posvećena gostima, koji su imali prilike da prikažu svoje umeće. U trećem bloku KUD Bambi predstavio je sve svoje uzraste, kao i veliki deo bogate riznice koreografija.

Tako je najpre škola folklora izvela dečje narodne igre, zatim je dečji ansambl izveo "Pčelu i medved" - igre iz zapadne Srbije i "Klis u Nišu", te je potom nastupao i omladinski ansambl sa igrama iz Šumadije, Jug Srbije, i Levče polje.

Svi nastupi propraćeni su burnim aplauzom ponosnih roditelja. Potom je izvođački ansambl izveo tri koreografije - "Pastoralu", "Supretak u Jasenici" i "Ciganske igre", "Vlaške igre", "Oro trupa nasred sela" - igre iz okoline Niša, "Pečalbar", "Pirotska pešačka".

Publici su se predstavili i veterani sa spletom igara iz Pomoravlja.

U programu je nastupala Aleksandra Milovanović sa narodnim pesmama "Mito Bekrijo" i "Kad ja pođoh na Bembašu".

 

Niska uspeha

KUD Bambi je po stažu, jedan od najstarijih i dalje aktivnih klubova naših zemljaka u Austriji, osnovan daleke 1973. godine, a u sklopu kluba, pored folklorne, koja broji 150 članova, postoje ribolovačka sekcija i razne sportske sekcije.

Jedno je od retkih društava koje u svom sastavu ima i orkestar sastavljen od muzičara koji su trajno nastanjeni u Austriji. Tokom poslednje decenije društvo je ostvarilo i značajne uspehe na brojnim takmičenjima. U godinama 2005, 2006, 2008, i 2010. Bambi je bio pobednik Revije kulture srpske dece u Austriji u folkloru. Bambi je 2012. osvojio prvo mesto na Smotri kulturno-umetničkog stvaralštva Srba u Austriji i u ukupnom plasmanu, a prethodno je 2008. osvojeno drugo mesto i 2010. treće mesto na Smotri u Austriji. Deca su 2012. i 2013. osvojila prvo mesto na Dečjoj evropskoj smotri srpskog folklora.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.