Bake savetuju, unuci volontiraju

Izvor: Vesti-online.com, 15.Maj.2014, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bake savetuju, unuci volontiraju

Agilno udruženje penzionera iz Toronta "Srbi građani sveta" započelo je još jedan zanimljiv projekat za koji je dobilo moralnu i finansijsku podršku kanadske vlade. Nazvali su ga "Srpski penzioneri protiv bulinga", nasilja i zlostavljanja u školama, što postaje sve češća pojava i na internetu, a pogotovo na brojnim socijalnim mrežama.

Dag Holidej, Snežana Bošković i Nikola Kostić

Dag Holidej, Snežana Bošković i Bernard Trotier

Serb Superb
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
dr Milorad Vuković

 

Snežana Bošković, tvorac ove ideje i glavni realizator projekta kao moto iskoristila je misao Marka Miljanova da je junaštvo kada braniš sebe od drugog, a čojstvo kada braniš drugog od sebe.

 

Reperi kao ključ za tinejdžere

Posebnu atrakciju na ceremoniji otvaranja predstavljao je nastup repera Branka Šćekića, u muzičkim krugovima poznatijeg kao Serb Superb i njegovog benda. Njegov dinamični nastup, komunikacija sa gostima i direktno pravljenje reperskih stihova izazvali su divljenje i kod naših penzionera. Time je pokazao kako se i najtvrđa vrata lako mogu otvoriti kada se nađe pravi ključ i kako se lako može premostiti međugeneracijski jaz. Istina, u tome mu je pomogla činjenica da je među "reperima" bila i njegova 88-godišnja baka!

Osnovna zamisao je to da se u narednih godinu dana nizom druženja i susreta penzionera ovoga udruženja sa našim srednjoškolcima u Torontu i okolini pokuša bar simbolično obnoviti "institucija deka i baka" uz koje su odrasle i vaspitavane brojne generacije i kada problem bulinga uglavnom nije postojao.

Kao prvi korak na tome putu bila je ceremonija otvaranja programa održana proteklog vikenda u restoranu "Zam" u Torontu gde je uz veću grupu penzionera i eminentnih gostiju bila, istini za volju, tek nekolicina tinejdžera. Ipak, to nije obeshrabrilo organizatore jer je sumnjičavost direktno povezana sa ovim problemom, pa se u kasnijim fazama očekuje brojnije priključivanje onih kojima je projekat i namenjen.

U promotivnom programu akciju je u ime kanadske vlade pozdravio poslanik u parlamentu Bernard Trotier, a pridružio mu se i Dag Holidej, poslanik u parlamentu Ontarija, a prethodno visoki gradski funkcioner u Torontu. Projekat je pozdravio i psihijatar dr Milorad Vuković, specijalista za decu i adolescente i stručni direktor Šoniker klinike zdravstvenog sistema Ruž Vali u Skarboru.

 

Deco, podelite problem!

Dr Vuković je u kratkoj besedi ukazao da je ovo vrlo ozbiljan i kompleksan problem koji može da ima i tragične posledice jer žrtve maltretiranja steknu uverenje da je problem s njima te to ponekad zaheva i kliničko lečenje.

- Umesto da problem podele sa roditeljima ili bakama i dekama, deca se zatvaraju u sebe ili to postave na internet. A postoje brojne stvari koje stariji i tinejdžeri mogu da podele, tačnije da mlađi nauče od starijih. Kada sam bio mlad, dosta vremena sam proveo sa dedom i bakom i to je nešto što se pamti čitav život - rekao je dr Vuković.

Sledeći koraci u okviru ovoga projekta biće serija predavanja i druženja za omladinu i penzionere u koja će se uključiti i Crveni krst. Da tinejdžeri ne bi samo slušali, pružiće im se prilika i za aktivno učešće pa će tako oni učiti penzionere kako da koriste kompjutere i mobilne telefone. Zamišljeno je i još nekoliko druženja kroz posete farmama, muzejima i parkovima kako bi se praktično demonstriralo poštovanje prema prirodi, drugim ljudima, ali i srpskoj tradiciji i istoriji.

Zaključenje ovoga projekta predviđeno je za mart naredne godine, a završna ceremonija trebala bi da se održi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Arhanđel Gavrilo u Ričmond Hilu. Do tada, organizatori pozivaju sve srpske tinejdžere iz Toronta iz okoline da im se priključe.

 

Za sva putovanja i izlete biće obezbeđen prevoz i užina. Takođe,  srednjoškolci će dobiti i potvrde o volonterskom radu što je, inače, neophodan uslov u kanadskim školama da bi se moglo maturirati.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.