Badnjak kočijama dovezen do hrama

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnjak kočijama dovezen do hrama

Uz divne zvuke harmonike u crnim elegantnim kočijama i konjima kao iz kraljevske garde i ovoga puta (šesti put zaredom) dovezen je badnjak pred srpski hram Sveti arhangel Mihailo u Filingen-Šveningenu na Švarcvaldu.

Stotine iskrica: Loženje badnjaka  

Dovoženje badnjaka kočijama u hram je postala tradicija kojoj se svi raduju, a posebno deca koja okupljena oko vatre sa velikim nestrpljenjem očekuju da začuju praporce konja koji vuku kočiju na kojoj je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << badnjak.

 

Božićne pesme

Deca učenici veronauke i Dopunske škole na srpskom jeziku su tokom liturgije i kasnije ispred badnjaka pevala božićne pesme, što je doprinelo da proslava rođenja Isusa Hrista izgleda veličanstveno i uzvišeno.

Svi se raduju, a ponajviše deca koja oduševljeno tapšu i prilaze da dodirnu badnjak koji je za njih to veče svetinja. A za to se pripremaju još u hramu kada očekuju kraj liturgije da bi mogli da pijuču.

 

A poklončića je u izobilju i svako napusti hram sa punim džepovima slatkiša, grisina i voća. Šestu godinu zaredom badnjak se dovozi u kočiji što čini da je vernika sve više u porti na Badnje veče.

  Tradicija u Filingen-Šveningenu: Dovođenje badnjaka pred hram  

Takav način proslave je za mnoge podsticaj da upravo u rasejanju proslave Božić, kako bi između ostalog i sugrađanima Nemcima mogli da opišu nezaboravni i veličanstveni osećaj najradosnijeg pravoslavnog dana u godini.

  Najmlađi su pijukali dok nisu poleteli slatkiši  

Liturgije na Badnji dan i Božić služio je protonamesnik Milenko Marković, koji je posle čitanja Božićne poslanice poželeo svim parohijanima i vernicima srećan praznik i zahvalio svima na pomoći koja se pruža svojoj crkvi. Slavlje je nastavljeno oko vatre uz pesmu i narodno kolo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.