Avio prevoz: Uštedite kupovinom karticama

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avio prevoz: Uštedite kupovinom karticama

Uz malo upornosti i znanja putnici koji kupuju avionske karte na domaćim linijama mogu značajno da uštede izbegavanjem plaćanja troškova izdavanja karte, koji ponekad iznose i čitavih 10 odsto od cene prevoza.

Većina avio-prevoznika u Australiji nudi bar jedan način besplatnog rezervisanja karte ukoliko se ona obavi ranije i određenim platežnim sredstvom  

Većina avio-prevoznika u Australiji nudi bar jedan način besplatnog rezervisanja karte ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se ona obavi ranije i određenim platežnim sredstvom. Međutim, avio-kompanije to ne čine da bi izašle u susret putnicima, već da bi izbegle stroge zakonske propise koji ih primoravaju da nude besplatne opcije rezervisanja prevoza.

Iako su besplatni načini rezervacija ponekad komplikovani, ili poput naplatnog sistema UATP kartica mnogima i nepoznati, njihovim korišćenjem moguće su značajne uštede. Korišćenjem UATP kartice rezervacija karti na Kvantasovom portalu je besplatna za putnike, iako njihov predstavnik za štampu priznaje da lično nikada nije video takvo platežno sredstvo.

Međutim, ukoliko istom karticom kupujete kartu na sajtu niskobudžetnog prevoznika džetstar, u vlasništvu kompanije, izdavanje povratne avionske karte koštaće vas 17 dolara.

Plaćanje prevoza debitnim Master karticama je besplatno za Kvantasove letove, ali pod uslovom da je datum putovanja u narednih sedam dana. Besplatna rezervacija za putovanja kod kojih treba da prođe duže od nedelju dana omogućena je ukoliko se kupuje elektronskim transferom BPADž. Ukoliko koristite debitnu Master karticu moraćete da platite 7,70 dolara.

Prevoznik Tajger omogućava besplatnu rezervaciju karata korišćenjem isključivo debitnih Master kartica, a za korišćenje drugih kartica uslugu naplaćuju čak 17 dolara za povratnu kartu.

Kompanija Virdžin Australija nudi besplatnu kupovinu karata korišćenjem POLI naplatnog sistema, pa sada oko 3,3 odsto putnika koristi tu pogodnost kojom su tako zajedno prošle godine uštedeli 1,1 milion dolara. Za sve druge oblike plaćanja Virdžin zaračunava fiksno 7,7 dolara po rezervaciji.

Stiže i dobra vest za putnike. Odlukom Banke rezervi od 18. marta sve avio-kompanije kao i celokupna trgovinska delatnost moraće da smanji troškove za korišćenje platnih kartica.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.