Antibiotici za Elija stigli kasno

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antibiotici za Elija stigli kasno

Doktor koji je lečio Elija Slavkovića u bolnici u Kanberi, nakon što je beba prebacivana kroz dve seoske bolnice u Novom Južnom Velsu, ponudio je izraze saučešća dečakovoj majci, ali je kazao i da je osoblje kod njih učinilo sve moguće da mu spase život.

 Roditelji malenog Elija  

U četvrtom mesecu starosti, Elije je umro juna 2009. od otkazivanja bubrega, nakon što je zaražen bakterijskim meningitisom, za vreme godišnjeg odmora sa roditeljima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Južnoj obali NSW.

 

Rezultati istrage unapređuju zdravstvo?

 

Istraga je u sredu odložena do aprila. U tom vremenu, za sud će biti pripremljeni objedinjeni rezultati pilot-programa nege male dece koja pokazuju znakove sepse. Taj program upravo se provodi u bolnicama u Novom Južnom Velsu.

Ispred suda, gospođica Bernobić kazala je da je zadovoljna što će čekati šest meseci ako će se tada uveriti da Elijeva smrt dovela do razumnih promena u zdravstvu.

- To Elija nikada neće vratiti nazad, ali može da spase neko drugo dete . U ovoj sudnici mi je rečeno da (rezultati istrage) mogu da posluže spasavanju života, i to je već ogromno - rekla je ona.

Dr Jan Kroušou, specijalista-pedijatar bolnice u Kanberi, kazao je trećeg dana istrage na sudu u sidnejskoj Paramati da želi da izrazi saučešće Elijevoj majci Sandri Bernobić zbog "neverovatne traume" kroz koju je prošla gubitkom svog sina.

Beba je najpre odnesena u malu bolnicu Pembjula gde je pedijatrijsko odeljenje zatvoreno više meseci ranije, a zatim je prebačena u odeljenje hitne pomoći bolnice Biga. Tamo se čekalo skoro četiri sata, za vreme dok je dete imalo visoku temperaturu i druge simptome, pre nego što mu je dat tretman antibioticima koji bi potencijalno mogli da mu spasu život.

Posle toga je prebačen u Kanberu, pod kontrolu specijaliste.

Dr Kroušou je kazao da je u početku, kad je beba dovedena ujutro, verovao da se osoblje u Kanberi suočava sa "septičkim pacijentom", ali je par sati kasnije njegovo stanje izgledalo da se popravlja.

- Mislio sam da on u tom stadiju izgleda bolje, koža mu je imala bolju boju i bolje je reagovao.

Ali, do sredine popodneva, Elije je pretrpeo više grčeva i gušenja i došlo je do ostećenja moždanih funkcija, rečeno je u istrazi.

- On tada uopšte nije izgledao kao kad sam ga video u podne, nije reagovao, nije gledao okolo - rekao je doktor.

Elije je kasnije prebačen u Dečju bolnicu u Rendviku u Sidneju, pošto Kanbera nema dečju intenzivnu negu za nastavljanje tretmana.

Kada je tamo primljen, stanje je već bilo ozbiljno i došlo je do trajnog oštećenja mozga. Nakon toga je prebačen u bolnicu u Melburnu, da bi bio bliže svojoj familiji koja živi u Viktoriji. Smešten je na odeljenje palijativne nege, kao pacijent sa terminalnom bolešću.

Dr Kroušou je kazao istrazi da je najpravilniji tretman za Elijeve simptome trebalo da bude davanje antibiotika u ranom stadijumu.

- Želim da uverim (njegovu majku) da mislim da smo u bolnici u Kanberi učinili sve što možemo.

Pred sudom je dala iskaz i tada specijalizantkinja pedijatrije Helen Dojl koja je sada anatomski patolog. Iskustvo sa bebom Elijem nagnalo je, rekla je, da odustane od kliničke medicine.

 

Poslednji pacijent dr Dojl

 

Doktorka Dojl je radila u noćnoj smeni kao bolnički specijalizant pedijatar, kada je razgovarala sa doktorom Tinom Majintom iz bolnice Biga, iza jedan po ponoći. Prihvatila je da dete bude dopremljeno u Kanberu.

Rekla je da je očekivala da će videti Elija za dva do tri sata i više puta je proveravala pedijatrijsko odeljenje da vidi da li je stigao.

Kasnije se ispostavilo da je u bolnici Biga bilo već 2.30 ili tri ujutro, kada je Elije prvi put dobio intravensku dozu antibiotika, a beba u Kanberu nije stigla sve do iza šest ujutro, 25. aprila.

Dr Majint je u prvoj pismenoj izjavi naveo da doktorka Dojl "čak nije ni spomenula antibiotike", ali se na sudu složio da jeste.

Dr Dojl je rekla da tada još nije bilo jasno da li dete ima bakterijski meningitis, ali da je iz razgovora s doktorom Majintom identifikovala sepsu kao moguću i rekla mu da prema tome odredi i tretman.

- Bilo je veoma jasno i glasno rečeno telefonom da su tom detetu potrebni antibiotici i specijalistička nega - rekla je ona.

Doktorku Dojlu savladale su emocije kada je sudu kazala da je Elije bio jedan od njenih poslednjih pacijenata.

- Tužno je kad znaš da tvoji najbolji napori ipak nisu dovoljni - kazala je ona.

 

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.