Andrej i Sergije novi episkopi u dijaspori

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrej i Sergije novi episkopi u dijaspori

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je da vikara srpskog patrijarha Andreja (Čilerdžića) postavi na mesto episkopa za Austriju i Švajcarsku.

Foto: Ilustracija

Za novog episkopa Eparhije srednjoevropske koja pokriva Nemačku izabran je arhimandrit Sergije Karanović, iguman manastira Rmanj u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj SPC.

Episkop Andrej rođen je 1961. u nemačkom Osnabriku, a posle školovanja u Diseldorfu završio je Teološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fakultet u Beogradu i zamonašio se 1987. u Dečanima.

Do 2011. je srpska pravoslavna eparhija u Austriji bila deo nemačko-austrijsko-švajcarske eparhije, a potom je izvođena kao posebna eparhija.

Na teritoriji Austrije Srpska pravoslavna crkva ima 16 crkava, od kojih tri u Beču.

Broj vernika u Austriji se procenjuje na između 200.000 i 300.000, o kojima duhovno brine 20 sveštenika.

Novoizabrani episkop Sergije završio je Bogoslovski fakultet u Solunu, nemački jezik je učio na Institutu u Regenzburgu od 1996. do 1998. godine, a trenutno je postdiplomac na teološkim studijama u Foči. Potiče iz čuvene srpske svešteničke loze Karanović, jedan od predaka mu je i poznati pop Đoko Karan Karanović, vojvoda iz Bosansko-hercegovačkog ustanka (1875-1878).

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Porfirije mitropolit zagrebačko-ljubljanski

Izvor: Blic, 26.Maj.2014, 07:12

Desetodnevni Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve završen je u beogradskoj Patrijaršiji novim imenovanjima, među kojima je i postavljanje dosadašnjeg episkopa jegarskog Porfirija za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog umesto preminulog Jovana. Novi mitropolit: Porfirije..Postavljen...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.