Sutra počinje Izložba IDENTITETI u galeriji Štab

Izvor: Prva.rs, 16.Apr.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje Izložba IDENTITETI u galeriji Štab

"Lična karta je javna isprava kojom građani Republike Srbije dokazuju identitet."
"U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadžane.”
("Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 36/2011 - ZAKON O LIČNOJ KARTI)
Analizirajući članove zakona o ličnoj karti, zaključujemo da se vizuelni identitet građana utvrđuje prema fotografiji u ličnoj ispravi. U Republici Srbiji su fotografije u ličnim ispravama rezultat procesa fotografisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << koji se odvija u državnim organima zaduženim za izdavanje ličnih dokumenta (policijske uprave) i to u trenutku predavanja zahteva za izdavanje licnog dokumenta, na licu mesta.
Da li su te fotografije zaista vizuelna predstava naših identiteta?
Izložbom "IDENTITETI", autori Dragana i Marko Stojanović predstavljaju publici konfrontacije fotografija iz ličnih karata 50 građana Srbije koje zakonski predstavljaju njihove identitete i autorskih fotografija istih građana koje njihove identitete realno oslikavaju.
Uporednim prikazom fotografija iz ličnih dokumenata i fotografija uhvaćenih objektivom autora izložbe, Dragana i Marko postavljaju pitanje koliko je lični identifikacioni dokument građana ono što zaista predstavlja njihov identitet, što je prema zakonu njegova osnovna namena.
Ko smo zapravo mi?
Ko su ljudi na ličnim kartama na kojima, najčešće, ni sami sebe ne možemo identifikovati?

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.