Premijera predstave Metamorfoze 9. juna u JDP-u

Izvor: NC magazin, 21.Jun.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave Metamorfoze 9. juna u JDP-u


Reditelj: Aleksandar Popovski
Dramaturg: Jelena Mijović
Uloge: Nebojša Glogovac, Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić, Goran Šušljik, Nada Šargin, Radovan Vujović, Marija Vicković, Dalija Aćin, Luka Lukić, Ana Dubljević i Darko Bursać.
Publije Ovidije Nazon je jedan od  najvećih rimskih pesnika Avgustovog doba. Glavne teme su ljubav, ostavljene žene i mitološki preobražaji. Metamorfoze je najznačajnije Ovidijevo delo u kome je obrađen niz mitova koji za temu imaju preobražaj pojava, događaja ili pojmova u raznorazna obličja, od prve metamorfoze Haosa do pretvaranja Cezara u Zvezdu i apoteoze Avgusta. Likovi u Ovidijevim Metarmofozama prolaze kroz neverovatne preobražaje. To su polubogovi, junaci,  heroji ili obični ljudi, a sve šta im se događa Ovidije pripoveda stilom koji je nabijen fantastikom. Mitovi su pretežno grčki, a u poslednje dve knjige ima i nekoliko italskih i rimskih mitova. Ovidijeva poezija, na koju su se ugledali mnogi pisci kasne antike i srednjeg veka, izvršila je ogroman uticaj na evropsku umetnost i književnost.

Nastavak na NC magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NC magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NC magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.