Omladinska radna akcija Župa

Izvor: NaDlanu.com, 16.Maj.2012, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladinska radna akcija "Župa"

U subotu, 19. maja, u 11 časova na Savskom pristaništu kod tramvajskog mosta, odžaće se omladinska radna akcija "Župa", kao uvertira Parobrod nastupa na Mikser Festivalu.

Parobrod Župa je najznačajnije beogradsko industrijsko nasleđe iz istorije rečnog saobraćaja u Srbiji. Gotovo vršnjak Titanika, čiju je stogodišnjica potonuća nedavno obeležena, neopravdano se već decenijama nalazi skrajnut od pažnje šire javnosti.Pod konzervatorskim uslovima Muzeja nauke i tehnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << u registru brodova PIM-a, a u Ustanovi kulture "Parobrod", isti za Mikser Festival, dobija pravo na svoju priliku, a možda i više od toga. Kao u najbolje vreme omladinskih radnih akcija, biće organizovan jedinstveni ekološki poduhvat čišćenja Župe od nagomilanog dubreta iz njene skvot faze, kojoj je došao kraj. Svi su pozvani da učestvuju, dovoljan je samo par rukavica i dobra volja (ljubav prema reci se podrazumeva). Inače, Župa je parni teretni brod sa dva bočna pogonska točka iz 1913. godine, napravljen u Mađarskoj, pod imenom Una. Bila je potopljena, a zatim je izvadena na kopno i jednom renovirana. Predviđen je za okosnicu budućeg Rečnog muzeja ili departmana u okviru Muzeja nauke i tehnike.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.