Mala Sirena izložena u Šangaju

Izvor: S media, 25.Apr.2010, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mala Sirena" izložena u Šangaju

Statua "Male Sirene", koja je simbol Kopenhagena, predstavljena je u danskom paviljonu na Svetskoj izložbi u Šangaju koja će za posetioce biti otvorena 1. maja.

Danska je izabrala skulpturu staru 96 godina za centralni eksponat svog paviljona, a prva ju je videla grupa zvaničnika koja je dočekana uz muziku iz Diznijevog (Disney) filma "Mala Sirena" inspirisanog bajkom Hansa Kristijana Andersena (Ćristian).

Na mestu "Male Sirene", u luci u Kopenhagenu postavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je video instalacija kineskog umetnika Ai Veiveija koja će tamo stajati do povratka Male Sirene u novembru.

Bronzana statuta, rad danskog vajara Edvarda Eriksen, otkrivena je avgusta 1913. i do sada nije napuštala svoju stenu - izuzev kada je trebalo popraviti oštećenja koja je pretrpela u više vandalskih napada.

Godine 1964. nepoznati počinioci su joj odsekli glavu, pa je dobila novu, izlivenu po originalnom kalupu. Dve decenije kasnije, odsečena joj je desna ruka, a 1998. opet je obezglavljena.

Nekoliko puta je posipana farbom, 2003. vandali su postavili eksploziv pa je odletela sa svoje stene, a sledeće godine prekrivena je burkom, po svemu sudeći u znak protesta zbog aspiracija Turske da udje u Evropsku uniju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.