Magija Pučinijeve muzike u Beogradu

Izvor: Prva.rs, 17.Maj.2017, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magija Pučinijeve muzike u Beogradu

Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, predstavlja koncertno predavanje posvećeno italijanskom kompozitoru Đakomu Pučiniju, koje će biti održano u sedištu Instituta, 18. maja sa početkom u 20 časova.
Na ovom predavanju učestvovaće Alberto Veronezi iz Milana, jedan od najznamenitijih italijanskih dirigenata, stručnjak za pučinijevski repertoar i predsednik Pučinijevog festivala, koji će predstaviti život i delo jednog od najomiljenijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i najviše izvođenih kompozitora na svetu. U okviru programa troje operskih pevača, sopran, mecosopran i tenor, izvešće odabrane Pučinijeve kompozicije uz klavirsku pratnju maestra Veronezija. Učestvovaće i Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.
Na kraju večeri biće organizovano izvlačenje dobitnika ulaznica za prestižni Pučinijev Festival koji se svakog leta održava u mestu Tore del Lago u Toskani.
U Beogradu se u mesecu maju održavaju još dva događaja posvećena Pučinijevoj muzici. Alberto Veronezi je u Narodnom pozorištu 6. maja dirigovao operom Toska, a 20. maja, u istom teatru, videćemo još jedno Pučinijevo remek delo, Madam Baterflaj, takođe pod dirigentskom palicom maestra Veronezija. Osim toga, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu su 5. maja ove godine Alberto Veronezi, ispred Fondacije Festival Pucciniano di Torre del Lago, i Dejan Savić, ispred Narodnog pozorišta u Beogradu, potpisali protokol o saradnji ove dve institucije.
Prestižna karijera maestra Alberta Veronezija, koji je diplomirao na Odseku za klavir, komponovanje i dirigovanje na milanskom konzervatorijumu “Đuzepe Verdi“, započela je još tokom njegovih studija. Godine 1998. otpočinje duga saradnja sa Pučinijevim Festivalom, čiji predsednik postaje 2015, gde je dirigovao sve opere Đakoma Pučinija, dobivši uglednu nagradu “Abbiati” za produkciju “Boema”. Godine 2010. postaje muzički direktor Orkestra Njujorške gradske opere, od 2012. je umetnički i muzički savetnik Velikog teatra u Tjencinu, u Kini, a od 2013. stalni gost dirigent Šangajske opere: Veronezi je prvi dirigent sa Zapada koji je pozvan da obavlja tako značajnu funkciju u glavnim kineskim teatrima. Za direktora Fondacije Teatra Petruceli u Bariju nominovan je 2011. a od 2001. do 2010. bio je umetnički i muzički direktor Sicilijanskog simfonijskog orkestra. Kao promoter projekta Verismo, Alberto Veronezi je zvanični umetnik berlinskog Dojče gramofona. Za ovu diskografsku kuću snimio je 7 albuma, sarađujući sa  znamenitim imenima iz sveta opere kao što su Plasido Domingo, Roberto Alanja i Angela Georgiju. Osnovao je Festival u Pompeji i Operski festival u Taormini.
63. Pučinijev Festival u mestu Tore del Lago, nastao 1930, najznačajniji je operski festival u Italiji i jedini na svetu koji je posvećen kompozitoru Đakomu Pučiniju, ikoni italijanske opere na prelazu između devetnaestog i dvadesetog veka. Održava se svakog leta u julu i avgustu, upravo na mestima koja su inspirisala Pučinija da komponuje svoje besmrtne arije. U Pučinijevim remek-delima, Madam Baterflaj, Turandotu, Boemima, Toski, Manon Lesko, koja se izvode pod vedrim nebom u velikom teatru sa 3.400 mesta, nastupaju najveće operske zvezde pod vođstvom značajnih dirigenata i u veličanstvenim postavkama najslavnijih reditelja. Ovogodišnji festival će 14. jula otvoriti Turandot. 

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Italijanski dirigent Alberto Veronezi govori o Pučiniju u Beogradu

Izvor: Blic, 17.Maj.2017

U četvrtak 18. maja u 20 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu biće održano koncertno predavanje posvećeno velikom italijanskom kompozitoru Đakomu Pučiniju...Na ovom predavanju učestvovaće Alberto Veronezi iz Milana, jedan od najznamenitijih italijanskih dirigenata, stručnjak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.