Knjižara Momo Kapor u Ulici 27. marta

Izvor: Prva.rs, 08.Apr.2016, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjižara "Momo Kapor" u Ulici 27. marta

Na svečanosti imenovanja knjižare „Momo Kapor“ govorili su Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu Grada Beograda, Ljiljana Kapor, direktorka zadužbine „Momo Kapor“, i Rada Đuričin, glumica i veliki Kaporov prijatelj.

Rada Đuričin je istakla da se veoma raduje što će knjižara u lancu Delfi nositi ime Mome Kapora. Ona je podsetila na tekst Dušana Kovačevića koji je zabeležen u knjizi „Legenda Kapor“, ali i podsetila na zabeleške poznatog Beograđanina o samom >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Beogradu.


Vladan Vukosavljević je istakao da se „duh jednog grada oplemenjuje i unapređuje upravo ovakvim malim-velikim potezima u oblasti kulture. Time se neguje kultura sećanja, a odaje se i priznanje ljudima koji su zadužili našu kulturu i naš grad.“

Direktorka zadužbine „Momo Kapor“ i Momina udovica Ljiljana podsetila je na jednu zabelešku u kojoj poznati pisac piše o svom odnosu prema knjižarama: „Po izlozima knjižara mogu lako da prepoznam duhovni profil žitelja svakog mesta. Ako je pijaca trbuh jednog grada, onda bi knjižara trebalo da bude njegova duša.“
U skladu sa piščevim rečima, Ljiljana Kapor je izrazila uverenje da će se u novoimenovanoj knjižari osetiti i nešto od duše Mome Kapora.

Momo Kapor je rođen u Sarajevu 1937. godine. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Objavio je veliki broj naslova, romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima i romanima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova i TV drama. Njegova dela su prevođena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.