Izložba Tvrdjava - večita inspiracija

Izvor: S media, 27.Maj.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Tvrdjava - večita inspiracija"

Izložba "Tvrdjava - večita inspiracija" otvorena je danas na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, na kojoj su predstavljena 43 dela naših istaknutih likovnih stvaralaca.

Posetioci Kalemegdana su u prilici da vide fotografisana dela velikana srpske likovne scene, nastala tokom 20. veka, koja se nalaze u kolekciji Muzeja grada Beograda.

Izložbu je otvorila gradski sekretar za kulturu Ivana Avžner, podsetiviši koliko je očuvanje kulturnog nasledja značajno za razvijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i ustanovljenje kulturnog identiteta našeg naroda i grada.

"Tvrdjava, kao večita inspiracija umetnika, predstavljena je putem fotografija kako bi posetioci, šetači mogli da pogledaju sve ono što se nalazi u depoima MGB i da bi podsetila gradjane na značaj ovog izuzetnog spomenika kulture koji je deo našeg kulturnog identiteta", rekla je ona.

"Zub vremena je neumitan, mnogo toga utiče na stanje Tvrdjave, a od 2000. godine Grad Beograd je odlučio da potpunim rekonstrukcijama, revitalizacijom, konzervacijom celokupnog ovog prostora utiče na to da se ovaj biser kulturnog dobra sačuva od daljeg propadanja", kazala je Avžner.

Ona je podsetila da je od vremena kada se krenulo u opsežne radove Grad Beograd uložio u investicione radove 625 miliona dinara, a zajedno sa programskim, materijalnim troškovima uloženo je 925 miliona dinara u Beogradsku tvrdjavu, zaključno sa 2009. godinom.

Bosiljka Kićevac-Popović, Beta Vukanović, Živorad Nastasijević, Čedomir Vasić, Ljubodrag Janković Jale, Nikola Graovac, Bora Baruh, Dušan Kokotović... samo su neka od imena čija su dela, inspirisana Beogradskom tvrdjavom, predstavljena ovom prilikom.

Postavka, čiji je autor muzejski savetnik u MGB Jasna Marković, moći će da se pogleda do 30. juna, a realizovana je u organizaciji Javnog preduzeća "Beogradska tvrdjava" i Muzeja grada.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tvrđava - večna inspiracija

Izvor: Danas, 27.Maj.2010

Na Savskom šetalištu na Kalemegdanu juče je otvorena izložba likovnih dela „Tvrđava - večita inspiracija“, autorice Jasne Marković. Izložbu su organizovali Javno preduzeće Beogradska tvrđava i Muzej grada, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu.

Nastavak na Danas...

IZLOŽBA NA KALEMEGDANU

Izvor: Kurir, 28.Maj.2010, 12:46

Izložba "Tvrđava - večita inspiracija”, na kojoj su predstavljena 43 likovna dela 30 srpskih umetnika, otvorena je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu...- Na izložbi su predstavljeni radovi inspirisani Beogradskom tvrđavom nastali od 1911. do 1996. godine. Izložba, koja prikazuje dela srpskih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.