Đaci III beogradske gimnazije ponovo pokazali da su - SUPER!

Izvor: Prva.rs, 27.Mar.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci III beogradske gimnazije ponovo pokazali da su - SUPER!

Predstava "Nevidljivi spomenici" nastala je kroz višemesečni istraživački, umetnički i edukativni proces tokom koga su učenici i učenice Treće beogradske gimnazije proučavali istoriju Evrope, Beograda i svojih porodica u Drugom svetskom ratu.
Tekst predstave zasnovan je na ukrštanju ličnih priča, istorijskih dokumenata, pisama, svedočanstava i podataka iz različitih izvora. 
Mladi u predstavi govore u svoje ime, prezentujući publici istorijske činjenice koje su kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << proces naučili, ali i snažne emocije straha, tuge i besa, koje je bavljenje ovom temom u njima izazvalo. 
Polazeći od činjenice da su u ratu i žrtve i zločinci – ljudi, ova predstava postavlja pitanja: šta je to što ljude tera da drugim ljudima nanose zlo i kakvu odgovornost podrazumeva sećanje na najmračnije događaje u istoriji čovečanstva? Istorija se ne uči da bi se znala prošlost, već da bi se razumeo savremeni trenutak.
Ovo je ujedno i osnovna teza predstave "Nevidljivi spomenici", kroz koju grupa mladih ljudi šalje snažnu antiratnu poruku: samo ako se uvek sećamo, nikad se neće ponoviti.
Koncept, režija i dramaturgija: Jelena i Milena Bogavac
Koautori i izvođači: Učenici drugog  i trećeg razreda Treće beogradske gimnazije
Mentori: Miloš Bajlovski i Biljana Bogojević i Jelena Kručičanin
Projekat „Dvostruki teret“ traje od aprila prošle godine, a u njemu učestvuje pet škola i desetak institucija iz zemalja regiona uključujući Nemačku.Tokom marta i aprila održaće se prezentacije u Koprivnici, Zaprešiću, Veszprému, Beogradu i Sarajevu. Svaka od škola sarađivala je s institucijama, stručnjacima i umetnicima, a istraživanju teme nacionalsocijalizma i Holokausta pristupili su kroz rad u različitim umetničkim projektima.
Nosilac projekta: Goethe-Institut Kroatien                                                        
Partneri: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival tolerancije – Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i zaklada „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar).  
Pridruženi partneri: FKVK Zaprešić, Muzej grada Koprivnice, BITEF teatar (Beograd), Muzej istorije Jugoslavije (Beograd)
Škole: Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ (Zaprešić), Gimnazija „Obala“ (Sarajevo), Gimnazija „Fran Galović“ (Koprivnica), Gimnazija „Lovassy-László“ (Veszprém) i Treća beogradska gimnazija (Beograd)
Više informacija:
WEB: www.goethe.de/dvostrukiteret
FB: www.facebook.com/dvostrukiteret.doppeltelast
Pročitajte i kako đaci Treće čitaju lektiru:
Jedan tvit pretočio lektiru u film  
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.