Bajsom po Himalajima

Izvor: Prva.rs, 10.Jul.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajsom po Himalajima

Reč je o prvoj organizovanoj MTB ekspediciji poznate svetske trase koja se nalazi na teritoriji Nepala i himalajske regije. Pred njima je izazov: uspon sa 700 na preko 5.000 metara nadmorske visine, off-road tereni, sunce, kiša i susnežica… a evo kako se pripremaju za sve što ih čeka. Nenad Mojsilović, koji se između ostalog bavi orijentiringom, licencirani je instruktor snoubordinga i član Gorske službe spasavanja.
- Planiramo da imamo što više vožnji na biciklama na Staroj planini i na Kopaoniku. Što se same razdaljine tiče, tih 300 kilometara nije strašno, to je nešto što mi u principu prelazimo za dva dana. Međutim velika je visinska razlika, pa će sve ići sporije. Uroš je profesionalni ronilac na dah, pa sa njim vežbamo u bazenu. Vežbamo apneu kako bismo pluća navikli na situacije sa manjom količinom kiseonika.
Oni će krenuti iz Katmandua, koji se nalazi na nešto više od 700mnv, a kada budu stigli na 4000 mnv napraviće bazni kamp u kome će provesti dva do tri dana kako bi se aklimatizovali i sprečili nastanak akutne visinske bolesti (detaljnu rutu pogledajte OVDE)
- Čak 80 odsto terena je off-road. U normalnim uslovima kada vozite bicikl prelazite oko 30-35 kilometara na sat, ovde će naš prosek biti 8-9 kilometara na sat. Sa većom visinom i razređenim vazduhom biće sve teže. Čeka nas deo u kome penjemo tri kilometra za tri sata, što znači da ćemo prelaziti samo jedan kilometar na sat i to biciklama, a u normalnim uslovima rekreativci istrče taj kilometar za šest ili sedam minuta.
Na nekim mestima je nemoguće voziti zbog konfiguracije terena, tako da će morati da guraju ili nose bajkove.
- Na 5 500 mnv čeka nas prevoj i to je najveći marker te rute. Očekujemo da će tu sigurni biti kiša ili suznešica, međutim posle toga nas čeka veliki spust koji je pravo uživanje.
Svi članovi tima su istaknuti sportisti sa izraženim sportskim rezultatima kako na domaćem, tako i na svetskom nivou. U dosadašnjim ekspedicijama na biciklama vozili su trase: Beograd – Atos (Manastir Hilandar) 2012. godine, zatim Beograd – Atos – Istanbul 2013. godine, a iste godine vozili su I Beograd – Višegrad – Tivat kao i veliki broj tura po Srbiji. Kako kažu, na Nepalu možete sve da organizujete, međutim oni su se odlučili za pravu avanturističku varijantu.
- Nosićemo vreće za spavanje, odeću i opremu. Na Nepalu postoje takozvane tea house gde možete da se odmorite, operete garderobu, jedete i prespavate, ali čak i da u njima ne bude mesta, spremni smo da spavamo pod vedrim nebom. Sama trasa Anapurne iznosi 300 kilometara, ali mi planiramo da na tom putu obiđemo i neke znamenitosti, poput hramova i spomenika, što će ukupno iznositi oko 500 kilometara.
 Organizatori Annapurna Circuit ekspedicije su biciklistički klub "We ride everywhere" i sportsko udruženje "Na sve strane".
Tekst: Marija Joksimović
Izvor: redbull
Više informacija: anapurna2014.blogspot

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.